Hlavní obsah

Případ šéfa NKÚ Dohnala poslali žalobci k soudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Státní zastupitelství sedmé městské pražské části poslalo v pondělí soudu případ prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) Františka Dohnala. Obžaloba jej viní z toho, že porušoval povinnosti při správě cizího majetku. Dohnal si z pozice státního úředníka za státní peníze pronajímal nepatřičně luxusní byty.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident NKÚ František Dohnal

Článek

O rozhodnutí státního zastupitelství informovala mluvčí Městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová s tím, že Dohnalovi hrozí v případě odsouzení šest měsíců až pět let vězení či peněžitý trest.

Škodu, kterou Dohnal svým jednáním údajně způsobil, policisté před časem vyčíslili na více než 900 000 korun. "Státní zástupkyně si nyní návrh na obžalobu prostuduje a rozhodne o dalším postupu," uvedla v minulých dnech Zenklová. [celá zpráva]

Šéf NKÚ je stíhán, protože podle policie užíval byt nadměrné velikosti s nadstandardním zařízením v Praze 3 a předtím také v Praze 2. Údajně tím porušil zákon o platech a dalších náležitostech spojených s výkonem funkce představitelů státní moci a také zákon o rozpočtových pravidlech. Dohnalův advokát Václav Vlk označil již dříve kauzu za politickou.

Reklama

Související články

Šéf NKÚ dostal od poslanců pokutu 50 tisíc

Sněmovní kontrolní výbor udělil prezidentovi Nejvyššího kontrolního úřadu Františku Dohnalovi pokutu 50 000 korun za to, že neumožnil poslancům kontrolu...

Výběr článků

Načítám