Hlavní obsah

Žena pobodala svou matku nožem, dostala dva roky

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Zvláštní soužití dospělé dcery a jejích rodičů na Blanensku dospělo loni na Silvestra ke krvavému rozuzlení. Šestadvacetiletá Lenka B. po opakované hádce s rodiči neudržela nervy na uzdě a na svou matku zaútočila nožem. Státní zástupce její atak klasifikoval jako pokus o vraždu, soud ale na věc nahlížel jinak a mladou ženu poslal za mříže na dva roky za ublížení na zdraví.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Lenka B. u soudu tvrdila, že ji útok na matku mrzí.

Článek

Lenka B. trpí těžkou poruchou osobnosti a její výchova byla podle všeho značně komplikovaná. Rodiče se k mladé ženě i v jejích šestadvaceti letech chovali poměrně nezvykle, Lenka měla přísný režim, rodiče ji prý odposlouchávali telefon, kontrolovali maily a SMS zprávy, nepouštěli ji večer ven za kamarády, hádky byly téměř na denním pořádku.

Napjatá atmosféra tak připomínala natlakovaný hrnec, který na Silvestra vybuchl.

„Po hádce obžalovaná napadla svou matku kuchyňským nožem s dvaceticentimetrovou čepelí, kterým ji bodla do stehna. Po následné tahanici se svým otcem o nůž přišla, proto se vrátila zpátky do kuchyně pro další nůž, kterým ležící matku bodla do břicha,“ prohlásil státní zástupce Ivan Hrazdíra. Napadené ženě s poraněnou stehenní tepnou zachránil život jen rychlý zásah záchranářů.

Nestává se často, že by se oběť s útočníkem u soudu smířili, jako se to stalo v tomto případě. „Byli jsme vždy spořádaná rodina, útok byl dílem nešťastné shody okolností, dceru jsem vyprovokovala. Trest pro ni bude i trestem pro nás,“ lkala u soudu matka útočnice. „Mrzí mě, co jsem mamce udělala, budu dělat všechno proto, aby se to už neopakovalo,“ slzela dcera.

Senát v čele s Danou Kancírovou se nakonec nad útočnicí slitoval a místo hrozících patnácti let za pokus o vraždu ji poslal na dva roky do vězení. „Útok byl veden v afektu, obžalovaná navíc trpí těžkou poruchou osobnosti,“ vysvětlila Kancírová výši trestu.

Reklama

Výběr článků

Načítám