Hlavní obsah

Část budovy v Ostravě se zřítila

Právo, Karel Balcar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Při sanačních pracích se v pátek po 17. hodině zřítila část sídla stavební společnosti Tchas v Ostravě-Mariánských Horách. Uvnitř dvoupatrové budovy byly v době tragédie dva lidé - jednatel společnosti Milan Lasák a ředitel pro stavební činnost firmy Jaroslav Paclt.

Článek

"Celá budova se zachvěla, zhaslo světlo a část domu se zřítila. Byli jsem právě v sousední pracovně. Když jsem otevřel dveře, vyvalil se na mě oblak prachu a já viděl jen trosky budovy," popsal událost Paclt. Tragédie mohla mít na svědomí dva mrtvé, protože deset minut před zřícením asi jedné čtvrtiny budovy oba představitele firmy jednali v Pacltově kanceláři, která dnes už není.

"Dovnitř vešel statik a požádal nás, abychom se přesunuli jinam, kdyby prý něco prasklo, ať nám to nespadne na hlavu," uvedl Paclt s tím, že jednání chtěl dokončit, ale Lasák mu sdělil, aby byli ukázněni a přešli do jiné kanceláře. Chvíli poté se budova právě v této části zřítila.

Představitelé Tchasu zdůrazňují, že opravu domu neprováděl Tchas, ale externí firma, která při sanaci podle nich neprováděla příliš velký zásah do statiky budovy. Zda stavební firmu, jejíž jméno Paclt nesdělil, bude Tchas žalovat, zatím neuměl říci. "Počkáme, až policie vše prošetří."

Po zřícení budovy přijeli na místo policisté, hasiči i městští strážníci, kteří okamžitě odklonili dopravu a začali pracovat na zajištění budovy. "Teď je nejdůležitější najít hlavní uzávěr plynu. Budovu navíc prohlédne statik, který řekne nakolik je zbylá část stabilní. Technikou pak musíme strhnout dolů volně vysící části domu," konstatoval primátor Ostravy Aleš Zedník (ČSSD), kterého přivolali na místo.

Statici nejprve podle ostravského primátora rozhodli, že se zbývající část domu bourat nebude. "Večer se ale konstrukce znovu pohnula a statici po poradě rozhodli, že demolice je jediné bezpečné řešení situace," řekl ČTK před 22:00 operační důstojník hasičů.

Starostka obvodu Ostrava-Mariánské Hory a Hulváky Liana Janáčková (ODS) potvrdila, že sanační práce probíhaly na ohlášení, a že vše bylo po dokumentační stránce v pořádku. Náměstek ostravského primátora Jaromír Horák (KSČM) Právu potvrdil, že odkloněny byly i tramvajové linky.

Kromě stability nemovitosti upozornil také na možné komplikace související s narušeným tramvajovým vedením. "Domnívám se, že je předčasné hodnotit, jak dlouho bude doprava v Mariánských Horách přerušena. Zajišťovací práce budou ale minimálně trvat do sobotního rána," dodal Horák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám