Hlavní obsah

Za popálení v inkubátoru chce matka dítěte miliónové odškodné

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Už sedm let se rodina z Jihlavska domáhá odškodnění pro svou dnes již devítiletou dceru, která zažila po příchodu na svět bolest, jakou většina z lidí nezažije za celý život. Jen pár dní po narození se vzňal inkubátor, ve kterém ležela. Až do smrti bude mít jizvy, přišla o jeden prst a na dvou dalších jí chybí nehty.

Foto: Ronald Wittek, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Za prožité peklo žádá poškozená dívka prostřednictvím svých rodičů od Jihlavské nemocnice odškodnění, soudy se však táhnou už sedm let. Původně nárokovanou částku 3,2 miliónu soudy postupně snížily až na nynějších tři čtvrtě miliónu korun. S tím se ale rodiče nechtějí smířit. Nyní o výši odškodného za snížení společenského uplatnění a o bolestném rozhodne v příštím týdnu Krajský soud v Brně.

K neštěstí došlo 25.října 2000 v Jihlavské nemocnici. Do inkubátoru, ve kterém novorozenec ležel, dala ruce se zbytky desinfekce jedna ze sester. Následoval elektrický výboj a inkubátor začal hořet. Dívka popálená na 20 procentech těla už prodělala řadu plastických operací a další ji ještě čekají, jizvy se přesto už nikdy nezhojí.

Dívka je poznamenaná na celý život

"Když začala chodit do školy, některé děti se jí posmívaly. Má dva hudebně nadané sourozence, také by chtěla na něco hrát, ale bez prstu může tak akorát na bicí. Musíme chodit jednou týdně do bazénu, tam na ni každý kouká,“ vypočítávala u soudu jen některá úskalí života dívčina matka. Podle advokátky bude mít děvče v budoucnu velké problémy při navazování partnerských vztahů i hledání zaměstnání.

Nemocnice se brání, že miliónové odškodné je příliš vysoké. "Popálená místa lze skrýt oblečením a rukavicemi. Bude záležet na tom, jak se s tím psychicky vyrovná,“ uvedla advokátka nemocnice. To matku zvedlo ze židle. "To má snad pořád chodit v kabátě a rukavicích?“ reagovala matka.

Soud v čele s Jaroslavem Burianem si vzal po vyslechnutí obou stran čas na rozmyšlenou a verdikt vynese v polovině příštího týdne.  

Reklama

Výběr článků

Načítám