Hlavní obsah

Vyšetřování kauzy soudce Berky do konce roku neskončí

Novinky, Ivana Cihlářová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ÚSTÍ NAD LABEM

Policejní vyšetřování kauzy soudce ústeckého Krajského soudu Jiřího Berky, který byl letos v dubnu obviněn ze zneužití pravomoci veřejného činitele v souvislosti s vyhlášením konkursu na Union banku, bude pokračovat ještě v příštím roce.

Článek

Právu to potvrdil šéf odboru závažné hospodářské a finanční kriminality Vrchního státního zastupitelství v Praze Jiří Dolejší, jehož podřízená Berkův případ dozoruje. "Vyšetřování intenzivně pokračuje, ale do konce roku rozhodně neskončí. Probíhají výslechy svědků, analyzuje se řada materiálů. Zatím nebyl v této souvislosti obviněn další člověk, ale nelze to do budoucna vyloučit," uvedl Dolejší.

Situaci podle něj komplikuje skutečnost, že jeden ze svědků, Daniel Thonat, kterého Berka jmenoval správcem konkursní podstaty Union banky, se zdržuje ve Francii a odmítá přijet k výslechu do Česka.

Policie zatím marně pátrá i po tom, kdo vlastně zfalšovaný návrh na konkurs Union banky podal. Pracovníci soudní podatelny si to nepamatují, sám Berka pak tvrdí, že to neví. Berka rozhodl o konkursu Union banky 31. března, pouhé dvě hodiny poté, co si v podatelně osobně návrh na konkurs vyzvedl. O čtyři dny později, když vyšlo najevo, že rozhodoval na základě padělaných dokumentů, Berka konkurs zrušil s tím, že byl sám uveden v omyl.

Z vazby je už venku

V den, kdy policie Berku obvinila, tedy 15. dubna, mu tehdejší ministr spravedlnosti Pavel Rychetský pozastavil výkon soudcovské funkce. O dva dny později jej karlovarská soudkyně Kateřina Vltavská na návrh státního zástupce vzala do vazby, po měsíci ale byl na základě rozhodnutí Krajského soudu v Plzni z vazby propuštěn.

Kromě postupu při konkursu na Union banku policie vyšetřuje i okolnosti, za kterých Berka prohlásil konkurs na další firmy. Je mezi nimi brněnská Zbrojovka, kterou Berka poslal do konkursu tři dny před Union bankou, dále Báňské stavby Most, ZKV Klášterec nad Ohří, Krušnohorské strojírny Komořany či Stavební podnik Ralsko. Ve všech případech jmenoval Berka konkurzním správcem Daniela Thonata či jeho otce Jana Thonata. Obvinění proti Berkovi ani proti jiné osobě ale policie v této souvislosti zatím nevznesla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám