Hlavní obsah

Soudci, který poslal Union banku do konkurzu, hrozí vazba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Soudci Krajského soudu v Ústí nad Labem Jiří Berka, který vyhlásil a vzápětí odvolal konkurz na Union banku, hrozí vazba. Jak se později ukázalo, banku do konkurzu poslal na základě zfalšovaných podkladů. S jeho vzetím do vazby souhlasil prezident Václav Klaus i premiér Vladimír Špidla.

Foto: Táňa Pikartová

Barevňáky obyvatel Barevných domků v Hajnicích a trutnovské Oranžové kavárny jsou platidlem, suvenýrem i obrázkem. Stojí dvacet korun.

Článek

Policie prověřuje, zda se soudce nedopustil trestného činu. Proto vrchní státní zastupitelství v Praze požádalo prezidenta Václava Klause o souhlas k zahájení trestního stíhání i k jeho vzetí do vazby. Klaus souhlas v obou případech udělil. Šéf odboru vrchního zastupitelství specializovaného na závažné hospodářské delikty Jaroslav Dolejší zdůraznil, že Berka dosud nebyl obviněn. V nejbližší době by mělo být zahájeno Berkovo trestní stíhání, dodal Dolejší.

Prezident udělil souhlas ke vzetí soudce do vazby a zároveň vyzval předsedu vlády Vladimíra Špidlu, aby k tomuto rozhodnutí připojil svůj podpis. Souhlas s případným stíháním soudce Berky udělil prezident podle svého mluvčího Tomáše Klvani již 8. dubna, tedy týden poté, co Berka banku poslal do konkursu. "Připojil jsem svůj podpis ihned, jakmile tato žádost dnes přišla," sdělil dnes na dotaz Práva premiér Vladimír Špidla. Poznamenal, že nyní je tato věc záležitostí orgánů činných v trestním řízení a že budou "pracovat plnou parou".

O vazbě rozhodne soud

Podle ustanovení zákona o soudech a soudcích lze totiž soudce trestně stíhat nebo vzít do vazby pouze se souhlasem prezidenta republiky. K platnosti tohoto prezidentova souhlasu je podle Ústavy třeba spolupodpis premiéra nebo jím pověřeného člena vlády.

O vzetí Berky do vazby bude rozhodovat soudce, další podrobnosti však Dolejší Právu odmítl sdělit. "Z bezpečnostních důvodů i kvůli eventuálnímu možnému ovlivňování nemohu uvést nejen jméno soudce,ale ani to, který soud bude o této věci rozhodovat," řekl Dolejší.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám