Hlavní obsah

Rychetský dočasně zprostil obviněného soudce funkce

Novinky, Ivana Cihlářová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vicepremiér a ministr spravedlnosti Pavel Rychetský v úterý zprostil výkonu funkce ústeckého soudce Jiřího Berku, kterého policie ode dneška stíhá v souvislosti s kauzou Union banky. Tuto pravomoc má ministr spravedlnosti podle zákona o soudech a soudcích, sdělila mluvčí ministerstva spravedlnosti Iva Chaloupková.

Foto: Pavel Jaňurek

Ilustrační fotografie

Článek

"Rozhodnutí ministra spravedlnosti nabývá účinnosti dnem jeho doručení a bude trvat do pravomocného skončení trestního stíhání. Doručeno bude soudci Berkovi neprodleně," dodala Chaloupková.

Policie si pro soudce došla v noci

Policie zadržela soudce Berku dnes v noci v jednu hodinu a obvinila ho ze zneužití pravomoci veřejného činitele. Berka poslal před dvěma týdny na základě padělaných listin Union banku do konkurzu, aby jej za pouhé čtyři dny opět zrušil. Podle policie svou pravomoc vykonával protizákonně a svým činem způsobil zvlášť závažný následek či značnou škodu. Pokud by byl uznán vinným, hrozí mu vězení na tři až deset let.

Informoval o tom dnes Jaroslav Dolejší, šéf odboru Vrchního státního zastupitelství v Praze specializovaného na závažné hospodářské delikty.

"Nyní bude probíhat výslech pana Berky. Návrh na jeho vzetí do vazby, jsem zatím nepodal," dodal Dolejší. Státní zástupce se musí rozhodnout do 48 hodin od zadržení, tedy zhruba do středeční půlnoci. Pokud do té doby návrh nepošle k soudu, který o vazbě rozhoduje, musí Berku propustit.

Souhlas prezidenta i premiéra

Stíhání soudce Berky umožnili svým rozhodnutím prezident Václav Klaus a premiér Vladimír Špidla. Souhlas udělil prezident podle svého mluvčího Tomáše Klvani již 8. dubna, tedy týden poté, co Berka banku poslal do konkursu. Klaus i Špidla pak včera udělili i souhlas k Berkově vzetí do vazby.

Podle názoru prezidenta Soudcovské unie Jaromíra Jirsy policie zřejmě zjistila závažné skutečnosti, které nasvědčují spáchání trestného činu. "Předpokládám, že obvinění nebylo sděleno jenom proto, že soudce Berka se dostavil do podatelny, tam si vzal spis a bleskově ve věci rozhodl," řekl Jirsa. Zároveň však zdůraznil, že i v tomto případě je nutné ctít presumpci neviny.

Podezření ze tří trestných činů

Policejní Útvar odhalování korupce a finanční kriminality zahájil minulý týden v souvislosti s Union bankou vyšetřovací kroky proti neznámému pachateli pro podezření ze tří trestných činů - podvodu, poškozování cizích práv a pomluvy. Činů se podle Dolejšího pachatel dopustil tím, že při podání návrhu na konkursní řízení společnosti Česká revitalizační alias Union banka předložil falešnou plnou moc, kterou údajně podepsali předseda představenstva Union banky Roman Mentlík, člen představenstva Union banky Michal Gaube a zplnomocněný advokát Michal Paule.

"Tímto svým jednáním neznámý pachatel ohrozil dobré jméno Union banky, a. s., čímž mohl vyvolat takzvaný run na banku," sdělil již dříve Dolejší. O prošetření případu požádali Krajské státní zastupitelství v Ústí nad Labem bývalý konkursní správce banky Daniel Tonath a sám soudce Berka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám