Hlavní obsah

Vrchní soud potvrdil 10,5 roku za zabití manžela

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Na 10,5 roku do věznice s ostrahou poslal ve čtvrtek Vrchní soud v Olomouci čtyřicetiletou Petru Minárikovou za zabití svého o tři roky staršího manžela Dušana Minárika. Potvrdil tak verdikt Krajského soudu v Ostravě z letošního 20. února, proti kterému se žena odvolala.

Foto: Petr Marek, Právo

Petra Mináriková u Vrchního soudu v Olomouci.

Článek

Vše se stalo loni 17. března v nočních hodinách v Karviné. Mináriková v opilosti, při oslavě svých narozenin a po hádce se svým manželem jej nejprve několikrát udeřila dlaní do obličeje. Na to odešla do kuchyně pro nůž s čepelí dlouhou 13 centimetrů a poté nešťastníka bodla do hrudníku, čímž mu způsobila zranění, v důsledku kterého na místě zemřel.

U vrchního soudu se Mináriková domáhala zrušení rozsudku, překvalifikování jejího jednání na trestný čin ublížení na zdraví s následkem smrti a uložení mírnějšího trestu. Namítala, že z provedených důkazů spolehlivě nevyplývá, že by úmyslně útočila na tu část poškozeného, kde jsou uloženy životně důležité orgány.

Manželovi prý nechtěla ublížit

Připustila pouze, že se nožem po poškozeném ohnala, ovšem k jeho poranění došlo podle ní náhodně. Hájila se i tím, že ihned poté, co byl muž zraněn, se mu snažila poskytnout pomoc. Z této okolnosti, jak tvrdila, vyplývá, že manželovi nechtěla ublížit, natož, že by jej měla v úmyslu usmrtit. Nožem ho prý chtěla pouze zastrašit, když v minulosti se vůči ní choval násilně.

„Z hlediska právní kvalifikace jsme obžalované dali za pravdu. Skutečně nešlo o vraždu, ale o ublížení na zdraví s následkem smrti. Trestní sazba je ale stejná a trest, který uložil krajský soud zcela přiměřený,“ řekl Právu mluvčí VS Petr Angyalossy

Reklama

Výběr článků

Načítám