Hlavní obsah

Údajný terorista Kassir může být vydán do USA, potvrdil soud

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Švédovi libanonského původu Oussamu Kassirovi, kterého USA viní z terorismu, zřejmě již nezbývá mnoho dní jeho nynějšího pobytu v české vazební věznici. Pražský vrchní soud totiž 17. července potvrdil původní dubnové rozhodnutí městského soudu o tom, že vydání Kassira do Spojených států je přípustné.

Článek

Soud tak stížnost Kassirova obhájce, který stejně jako jeho klient s vydáním nesouhlasí. V USA prý švédskému občanovi hrozí v tamních věznicích psychické i fyzické mučení a dokonce i smrt.

"Stížnost vydávaného Oussamy Kassira se zamítá. Postup Městského soudu v Praze považuje stížnostní soud za zcela správný a zákonný. Městský soud přezkoumal podaný návrh na vydání s náležitou mírou pečlivosti a vyčerpávajícím způsobem se vypořádal i s veškerými námitkami obhajoby. Vrchní soud dospěl k závěru, že námitky vydávaného jsou nedůvodné," vysvětluje ve svém usnesení senát pražského vrchního soudu.

Rozhodnutí může ještě zvrátit ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Zřídil prý výcvikový tábor

Česká policie zadržela Kassira v prosinci 2005 při jeho cestě na Blízký východ, kdy byla Praha pouze přestupní stanicí. Kassir je přitom Švédem libanonského původu a z příprav teroristického činu jej viní Spojené státy. Podle amerických orgánů chtěli Kassir a další spiklenci na usedlosti v americkém Oregonu v roce 1999 vybudovat výcvikový tábor pro džihád (svatou válku). Absolventi se pak měli přesunout do Afghánistánu.

Kassir v ČR požádal i o azyl, i tuto žádost ale úřady podle informací Práva odmítly.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám