Hlavní obsah

Zkreslená data v Německu: Většina covidových pacientů je v nemocnici kvůli něčemu jinému

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

V německých nemocnicích je stále více pacientů, kteří trpí jinými obtížemi, než je koronavirus, přesto jsou započítáváni do statistiky hospitalizovaných kvůli covidu, píše ve svém čtvrtečním vydání deník Bild. Na kliniku dorazí se zlomenou nohou nebo infarktem, ale na místě jsou pozitivně testováni a ihned započítáni do koronavirové statistiky, píše Bild.

Foto: Ondřej Deml

Ilustrační foto

Článek

Například ve spolkové zemi Sársko byl v posledních dvou týdnech v nemocnici kvůli onemocnění covid-19 pouze jeden ze čtyř oficiálně hlášených pacientů s koronavirem. Pro srovnání v prosinci před nástupem omikronu to byl každý druhý.

V Brémách byla minulý týden nákaza koronavirem důvodem k hospitalizaci jen u 40 procent pozitivních pacientů. U dalších 60 procent byla diagnóza jiná, ale koronavirus byl u nich také diagnostikován. V prosinci byl přitom poměr opačný, v 68 procentech byla příčinou hospitalizace nákaza koronavirem a u 32 procent to byly jiné zdravotní obtíže.

Německo nezavede nová karanténní omezení, posílí ale testovací kapacity

Evropa

Ve spolkové zemi Porýní-Falc byl koronavirus v posledních dvou týdnech důvodem hospitalizace u 44 procent pacientů, dalších 56 procent trpělo jinými zdravotními obtížemi.

Bádensko-Württembersko má v současnosti 1132 pacientů s koronavirem, z nichž čistě kvůli koronaviru je jich v nemocnici 665 (58,7 procenta), tedy většina, ale nijak drtivá.

Všechno do jednoho pytle

Problém je, že mnohé spolkové země nedělají rozdíly mezi hospitalizací „kvůli“ koronaviru nebo „s“ koronavirem a házejí je všechny dohromady.

A z těchto zkreslených statistik poté Institut Roberta Kocha, který v Německu ze zákona sleduje všechny infekční choroby, vypočítává statistiky hospitalizací. Ke čtvrtku hlásil RKI dohromady 403 658 pacientů hospitalizovaných s koronavirem za celé Německo.

Kolik lidí u z tohoto počtu se ale do nemocnice dostalo například kvůli zlomené noze, není z této statistiky dohledatelné. Kvůli tomu se může zdát koronavirová situace na klinikách dramatičtější, než ve skutečnosti je.

Německo ve čtvrtek oznámilo další denní rekord 203 136 nově odhalených případů nákazy koronavirem. Incidence také poprvé prolomila hranici 1000 a nyní je 1017,4. Pravděpodobnost, že z takového množství lidí skončí někdo v nemocnici kvůli něčemu jinému, je značná.

Povinné očkování omikron nezastaví, tvrdí německý virolog

Koronavirus

Německo stejně jako zbytek světa zasáhla vlna varianty omikron, která je nakažlivější než předchozí delta, průběhy onemocnění jsou ale mírnější a stále častěji je koronavirus detekován pouze náhodně.

„Tohle jen dokazuje, jak velké slabiny máme, pokud jde o sběr a správnou klasifikaci dat v této pandemii,” prohlásil poslanec za Zelené Dieter Janecek.

Poslanec CDU Erwin Rüddel požaduje, aby se stav pandemie přehodnotil a „udělal se realistický obraz“.

Reklama

Výběr článků

Načítám