Hlavní obsah

Německo nezavede nová karanténní omezení, posílí ale testovací kapacity

Německo i přes rychlý nástup koronavirové varianty omikron nezavede žádná nová karanténní omezení, chce ale posílit očkovací kampaň a kapacity pro PCR testování, oznámil v pondělí kancléř Olaf Scholz po jednání s premiéry německých spolkových zemí. Německo rovněž nepřistoupilo k žádnému rozvolnění, kancléř se ale se zemskými premiéry dohodl na přípravě rozvolňovacího plánu pro okamžik, kdy bude možné vyloučit přetížení zdravotnictví.

Foto: Michael Kappeler, Reuters

Kancléř Olaf Scholz

Článek

„Nadále platí, že držíme stávající kurz,” řekl o epidemických opatřeních Scholz. „Všem nám je jasné, že směr, kterým jsme se vydali, pomáhá,“ uvedl. Ohradil se také proti dotazu novinářů, zda se pandemie nemoci covid-19 vymkla v Německu kontrole. Poznamenal, že mezi hlavními prostředky boje s pandemií jsou opatrnost, omezení kontaktů a očkování.

Pokud jde o očkování, tak podávání posilujících dávek podle Scholze pokračuje dobře. „Tempo ale oslabuje,“ řekl. Opět zvýšit zájem o vakcinaci a přeočkování chce vláda novou kampaní. V Německu s 83 miliony obyvatel má prozatím nejméně dvě dávky 73,4 procenta obyvatel a 50,4 procenta populace má i posilující dávku.

V Německu s příchodem omikronu výrazně vzrostl počet infikovaných, což vede k zátěži testovacích kapacit. Podle závěrů dnešního jednání je v případě přetížených laboratoří a nedostatku PCR testů nutné počítat s upřednostňováním rizikových pacientů a vybraných profesí, což se týká především zdravotníků.

Další jednání kancléře s regiony je plánováno na 16. února. V té době by podle některých odborníků mohla pandemie v Německu dosáhnout vrcholu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám