Hlavní obsah

Z Maďarska či Finska se neočkovaným ztíží návrat do Česka

Od pondělí bude pro cestovatele nenaočkované proti covidu-19 obtížnější návrat do České republiky z Finska, Lucemburska a Maďarska. Na takzvané mapě cestovatele se země přesunou z oranžové barvy do červené, což znamená vysokou míru rizika nákazy koronavirem. Naopak se zjednoduší návrat ze Švýcarska, uvedlo ministerstvo zdravotnictví.

Foto: Havla Václava Letiště, ČTK

Pražské letiště Václava Havla

Článek

Na základě dat Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ministerstvo zdravotnictví každý týden aktualizuje seznam zemí podle míry rizika nákazy.

K územím s nízkým rizikem nákazy budou v Evropě nově patřit Itálie a Madeira, přidají se tak k Lichtenštejnsku, Maltě, Vatikánu a Kanárským ostrovům.

Z mimoevropských zemí pak Austrálie, Bahrajn, Hongkong, Chile, Jižní Korea, Jordánsko, Kanada, Katar, Kuvajt, Macao, Nový Zéland, Rwanda, Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty, Tchaj-wan a Uruguay.

Indie se po 19 měsících otevře turistům. Ale jen některým

Cestování

V oranžové kategorii budou Andorra, Dánsko, Francie, Island, Kypr, Monako, Nizozemsko, Norsko, Polsko, Portugalsko, San Marino, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko, Baleárské a Azorské ostrovy.

U zeleně a oranžově označených zemí musí cestující vyplnit příjezdový formulář a ti, co nejsou očkovaní, musí být testováni před vstupem do ČR nebo nejpozději pět dnů po příjezdu absolvovat antigenní nebo PCR test.

Mezi červená území s vysokým rizikem nákazy budou patřit Belgie, Bulharsko, Finsko, Chorvatsko, Irsko, Lucembursko, Maďarsko, Německo, Rakousko, Řecko a Slovensko.

Do tmavě červené kategorie značící velmi vysokou míru rizika pak náleží Estonsko, Litva, Lotyšsko, Rumunsko, Slovinsko a ostatní země mimo EU.

USA se opět otevřou od listopadu, podmínkou je očkování

Koronavirus

Při návratu ze země s vysokou nebo velmi vysokou mírou rizika je pro nenaočkované povinný PCR test v Česku nejdříve pátý, ale nejpozději 14. den po příjezdu.

Do té doby musí být dotyčná osoba v samoizolaci. Před návratem se test vyžaduje pouze v případě, že člověk použije veřejnou dopravu. Také zde platí povinnost před příjezdem vyplnit příjezdový formulář.

Reklama

Výběr článků

Načítám