Hlavní obsah

Vývoj vakcíny francouzské Sanofi drhne

Paříž

Francouzský farmaceutický koncern Sanofi se potýká s dalšími problémy, které se vyskytly při vývoji vakcíny proti koronaviru, píše rakouská agentura APA. „Letos vakcína rozhodně nebude k dispozici,“ uvedl šéf výroby Paul Hudson pro nedělní vydání deníku Le Journal du Dimanche. Dosud se vycházelo z toho, že Sanofi dodá vakcínu na konci letošního roku.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Logo firmy Sanofi

Článek

Francie, ale především celá Evropská unie vkládala do francouzské očkovací látky velké naděje. Jenže výsledky druhé fáze klinických testů byly propadák.

„Imunitní reakce u dospělých mezi 18 a 49 lety je srovnatelná s reakcí pacientů, kteří se uzdravili z covidu-19, ale prokazuje nízkou imunitní reakci u starších lidí kvůli nedostatečné hladině antigenu,“ uvedla firma vloni.

Rivalita stranou. Sanofi poskytne své linky k výrobě vakcíny od BioNTechu pro EU

Koronavirus

Podle plánů měla začít v únoru druhá fáze klinických testů u upravené látky, ale tyto testy se zatím odsouvají.

Sanofi bojuje se zpožděním také u svého dalšího kandidáta na vakcínu - látky, kterou vyvíjí společně s britskou farmaceutickou společností GlaxoSmithKline. Obě společnosti v prosinci oznámily, že lék u starších dospělých nemá adekvátní reakce imunitního systému.

Vakcína proti koronaviru pro děti? Vědci otestují AstraZeneku

Koronavirus

Očkování v EU zatím postupuje poměrně pomalu - z necelé půlmiliardy obyvatel je naočkováno 21 milionů lidí, nejvíce v Německu (zhruba čtyři miliony), v Itálii a ve Francii (v obou zemích kolem třech milionů).

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová už dříve přiznala, že EU nebyla dost rychlá při schvalování vakcín a příliš věřila rychlosti jejich velkovýroby.

Eurokomisařka pro zdraví Stella Kyriakidisová oznámila, že unie zrychlí přístup k vakcínám proti mutacím koronaviru. „Rozhodli jsme, že vakcína, kterou výrobce vylepšil pro boj s novými mutacemi koronaviru na základě předchozí vakcíny, již nemusí projít celým schvalovacím procesem,“ řekla. „Vhodné vakcíny budou k dispozici rychleji, aniž by byla ohrožena bezpečnost,“ dodala.

Spojené státy americké a Velká Británie - na rozdíl od EU - schválily první koronavirové vakcíny v rámci nouzového postupu podstatně rychleji, a proto jsou nyní v očkování rizikových skupin mnohem pokročilejší, připomněla APA.

Po podání australské vakcíny proti covidu měli dobrovolníci protilátky na HIV

Koronavirus

Kyriakidisová tvrdí, že do konce září by mělo být k dispozici nejméně 700 milionů dávek. To je více než dost pro 70 procent populace EU (u některých vakcín je třeba očkovat dvakrát). Do konce června bude více než třetině občanů EU k dispozici 300 milionů dávek tří již dříve schválených vakcín.

„Toto číslo by se mohlo dokonce zvýšit, pokud bude přidána vakcína od společnosti Johnson & Johnson,“ uvedla Kyriakidesová s odkazem na americkou společnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám