Hlavní obsah

Vláda upravila usnesení, které nedovolilo chodit lidem do otevřených obchodů

– Praha
Novinky, Klára Beranová

Vláda po kritice upravila usnesení, které od pátku omezuje volný pohyb osob přes den. I když mají zůstat otevřené všechny obchody, lidé by teoreticky směli nakupovat jen základní potřeby.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Zleva ministr zdravotnictví Jan Blatný a ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček

Článek

Ministerstvo zdravotnictví po kritice nejdřív tvrdilo, že na znění opatření trvá s tím, že jde především o to, aby lidé omezili pobyt na veřejných místech. Ve čtvrtek šéf resortu Jan Blatný (za ANO) oznámil změnu.

„Nákupy ve všech obchodech jsou povoleny,” uvedl ministr po čtvrtečním jednání vlády s tím, že usnesení bylo upraveno tak, „aby ho nikdo nemohl kreativně vykládat, jak není myšleno“.

„Cílem vlády není omezit nakupování v určitých obchodech či službách,“ sdělil Blatný.

Výroba paskvilů pokračuje. Vláda nechá obchody otevřené, ale nedovolí do nich chodit

Domácí

Blatný nicméně poznamenal, že je stále stejně žádoucí, aby se lidé mimo svoje bydliště zdržovali pouze, když je to potřeba.

Vláda přistoupila k omezení volného pohybu v rámci přesunu země do čtvrtého stupně protiepidemického systému PES, k němuž dojde v pátek. Změnu doprovází i další zpřísňování, jako je uzavírání restaurací či hotelů. I když čtvrtý stupeň počítá i s uzavíráním obchodů kromě těch, kde se prodávají základní potřeby, vláda rozhodla, že tentokrát zůstanou otevřené všechny.

Zákaz prodeje nápojů v restauracích platí, oprava tiskové chyby v zákoně podle právníků nestačí

Domácí

Opatření schválené v pondělí zavedlo omezení volného pohybu přes den mezi 5.00 a 23.00. Lidé podle něj mohli ven jen z vybraných důvodů. Mezi výjimky patřily vedle cest za prací, za rodinou, k lékaři nebo kvůli vyřízení neodkladných úředních záležitostí také cesty nutné k obstarávání základních životních potřeb.

Opatření výslovně umožňovalo nákupy potravin, léků, drogistického zboží nebo krmiv pro zvířata, cesty za nezbytnými finančními a poštovními službami nebo pro pohonné hmoty. Server Lidovky.cz tak upozornil, že třeba nákup oblečení nebo keramické dárkové sady by byl porušením zákazu.

Reklama

Výběr článků

Načítám