Hlavní obsah

Zákaz prodeje nápojů v restauracích platí, oprava tiskové chyby v zákoně podle právníků nestačí

• Aktualizováno
Novinky, ven, fia, jrb, ber, bož

Chybný odstavec, ve kterém ministři omylem odsouhlasili úplný zákaz prodeje jakýchkoliv nápojů v restauracích, vyšel ve sbírce zákonů. Ministerstvo sice vydalo tiskovou opravu, podle oslovených právníků to ale nestačí.

Foto: Novinky

Zákon vyšel v původním neopraveném znění

Článek

Na to, že při změně úpravy vypadlo z odstavce, kterým vláda chtěla umožnit prodej alkoholu v restauracích do džbánků a lahví s sebou, vypadlo „mimo její vnitřní prostory (např. výdejové okénko)”, upozornily Novinky ve čtvrtek ráno.

Vláda poté na webových stránkách upravila do správné podoby.  Jenže ve Sbírce zákonů, která je pro platnost usnesení směrodatná, vyšla původní podoba. Pro restauratéry a kavárny tak dál platí zákaz prodeje jakýchkoliv nápojů hostům i uvnitř provozů.

Vláda vydala paskvil. Zakázala v restauracích točit pivo i vařit čaj

Ekonomika

Ministerstvo vnitra do sbírky zákonů sice začlenilo i sdělení o opravě tiskové chyby:

Sdělení Ministerstva vnitra o opravě tiskové chyby v usnesení vlády České republiky ze dne 10. prosince 2020 č. 1295, vyhlášeném pod č. 522/2020 Sb.

Sdělení Ministerstva vnitra o opravě tiskové chyby v usnesení vlády České republiky ze dne 10. prosince 2020 č. 1295, vyhlášeném pod č. 522/2020 Sb. V bodě II. má bod 2 správně znít:

Sdělení Ministerstva vnitra o opravě tiskové chyby v usnesení vlády České republiky ze dne 10. prosince 2020 č. 1295, vyhlášeném pod č. 522/2020 Sb. V bodě II. má bod 2 správně znít: „2. v bodě II.11 písmeno e) zní:

„e) zakazuje se prodávat rozlévané nebo na místě připravované nápoje k okamžité konzumaci v případě prodeje z provozovny stravovacích služeb zákazníkovi mimo její vnitřní prostory (např. výdejové okénko)

To však podle právníků nestačí. A nic to nemění na faktu, že usnesení vlády bylo zveřejněno v chybném znění a náprava je možná pouze novým usnesením vlády.

„Usnesení vlády jsou závazná ve znění vyhlášeném ve sbírce. Postup, kdy obsah usnesení vlády mění ministerstvo vnitra svým sdělením, nelze podle mého názoru považovat za správný,“ sdělil Novinkám Zbyšek Kordač z advokátní kanceláře Weinhold Legal.

A stejný právní názor má i odborník na zdravotní právo Ondřej Dostál. „Text zcela jednoznačně říká, že se má zakázat pití nápojů v restauracích. Jestli vláda spolu s ministerstvem o něčem tvrdí, že to nechtěla, tak to není poprvé. Zkrátka to platí, sbírka zákonů je závazná,“ řekl Novinkám.

Formálně vzato hospodští poruší opatření v případě, že budou nalévat nápoje. Vzhledem k danému sdělení, které de facto říká, že je to kiks, ale nebudou moci býti postiženi.

Korekci je podle něj možná jedině prostřednictvím nového krizového opatření. „Tohle se však nesmí dít. Když už se to stane, měla by se vláda rychle svolat a odmávat to,“ doplnil.

Přesto, že hospodští podávající nápoje tak podle znění zákona de facto zákon porušují, postihu by se podle něj bát přesto neměli. „Formálně vzato hospodští poruší opatření v případě, že budou nalévat nápoje. Vzhledem k danému sdělení, které de facto říká, že je to kiks, ale nebudou moci býti postiženi,“ míní Dostál.

„Kdyby byl někdo z vymáhacích orgánů dostatečně šílený, že by to pokutoval, mohou se odvolat na daný výklad, což je slabá obrana, ale dále mohou tvrdit i to, že jde o disproporční výklad, což už to obstojí,“ uvedl.

Pokud je něco špatně schváleno, musí se to změnit. Udělat to musí původce aktu

Podle mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbory Peterové se však jedná o ukázkovou tiskovou chybu a oznámení je podle ní zcela dostačující: „V případě, že se jedná o rozdíl mezi zaslanou a vytištěnou verzí, tj. skutečně o tiskovou chybu, provede se tzv. redakční oznámení o změně, což je standardní krok popsaný i v zákoně o Sbírce zákonů. Tedy tisková chyba byla skutečně opravená. Konzumace nápojů v restauracích zakázaná není,” ujišťuje provozovatele.

Později o tomtéž ujistilo na svém twitteru i ministerstvo vnitra: „Prodej veškerých nápojů v restauracích rozhodně NENÍ zakázaný, jak se objevilo v médiích. Způsob, jakým došlo k opravě tiskové chyby ve Sbírce zákonů, je zcela v souladu se zákonem. Platná je tedy opravená verze,” píše.

Foto: mvcr.cz

Oprava tiskové chyby v zákoně

S tím ale zásadně nesouhlasí ústavní právník Jan Kysela: „Jde však o chyby způsobené tiskaři. Pokud je něco špatně schváleno, musí se to změnit. Udělat to musí původce aktu,“ napsal Novinkám.

A souhlasí i advokát Petr Němec, podle kterého by takový výklad de facto znamenal puč zákonodárné moci. „Pokud ministerstvo vnitra tvrdí, že jeho sdělení o tiskové chybě je nad vládou schváleným textem usnesení publikovaným ve sbírce zákonů, tak právě proběhl puč organizovaný Hamáčkem a parlament fakticky přišel o zákonodárnou moc. Tu si teď může vnitro jakkoliv modifikovat,” reagoval na informaci Novinek na svém Twtiteru.

Jak vláda upravila nařízení na svém webu:
„Zakazuje se prodej alkoholických nápojů v případě prodeje z provozovny stravovacích služeb zákazníkovi mimo její vnitřní prostory (např. výdejové okénko).“
V jaké podobě vyšlo ve Sbírce zákonů:
„Zakazuje se prodávat rozlévané nebo na místě připravované nápoje k okamžité konzumaci.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám