Hlavní obsah

Tisková konference vlády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Kabinet v demisi premiéra Andreje Babiše (ANO) má v pondělí řešit opětovné vyhlášení nouzového stavu. Tématem byly ale i kompenzace pro podnikatele, kteří mají kvůli koronavirovým restrikcím znovu omezené podnikání. Brífink je naplánovaný na 19. hodinu, Novinky ho nabídnou živě.

TK po jednání vlády 22.11.2021Video: ČTK

 
Článek

Návrh na opětovné vyhlášení nouzového stavu měl přinést na jednání vlády ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Pro nouzový stav teď nevidím důvod, řekl Hamáček

Domácí

Podle hlavní hygieničky by mohl pomoci rychle se plnícím nemocnicím. Do nich by mohli povinně nastoupit na pomoc studenti lékařských oborů na vysokých školách.

Návrh na vyhlášení nouzového stavu se ale nelíbí ministru vnitra Janu Hamáčkovi (ČSSD), podle kterého by měli nejprve vyhlásit stav nebezpečí hejtmani jednotlivých krajů. Kritiku si návrh vysloužil i od ministra školství Roberta Plagy (za ANO). Tomu zase vadí, že by studenti přišli o výuku.

Podpora podnikatelů

Kvůli novým restrikcím kabinet počítá s podporou podnikatelů, obnovit chce dotační tituly COVID 2021, COVID Nepokryté náklady a také s tzv. kompenzačním bonusem pro živnostníky.

V neděli v České televizi řekl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO), že podmínkou pro vstup do kompenzačních programů bude pokles obratu o 30 procent. Stát podnikatelům ale poskytne nižší podporu, než na kterou měli nárok při minulých omezeních, když se požadoval propad tržeb o 50 procent.

Havlíček: Kompenzace dostanou podnikatelé s poklesem obratu od 30 procent

Ekonomika

Výběr článků

Načítám