Hlavní obsah

Vláda prodloužila nouzový stav

Praha
Aktualizováno

Vláda jednala v pátek ráno o koronaviru. Na jednání prodloužila nouzový stav a prodloužila i platnost aktuálních opatření proti covidu-19. Kabinet ale povolil činnost jeslí, řekl po jednání novinářům ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Otevření lyžařských center a návrat dětí do škol nelze podle něj čekat dříve než od února. Brífink po jednání vlády nabízejí Novinky živě.

TK po mimořádném jednání vlády 22.1.2021Video: ČTK

 
Článek

Vláda na pátečním jednání prodloužila nouzový stav, jak jí to ve čtvrtek díky hlasům komunistů povolila Sněmovna. Ta schválila prodloužení do 14. února, kabinet navrhoval do 21. února.

Nouzový stav platí při nynější vlně epidemie už od 5. října.

Nouzový stav se prodlouží do 14. února, schválili poslanci

Koronavirus

Vláda také prodloužila platnost opatření proti šíření epidemie covidu-19. S výjimkami tak dál platí omezení volného pohybu či shromažďování včetně nočního zákazu vycházení, zavřené zůstávají restaurace a obchody kromě provozoven se stanoveným nezbytným zbožím.

Kabinet podle Blatného ale v rámci opatření o provozu služeb umožnil činnost jeslí.

Blatný: Uvolňovat se nebude dříve než na začátku února

Koronavirus

Ačkoli skóre systému PES odpovídá už více než týden čtvrtému stupni – k pátku je na 73 bodech, v Česku aktuálně dál platí opatření pro pátý, nejpřísnější stupeň. Vláda zatím uvolňování neplánuje.

Blatný už při jednání o prodloužení nouzového stavu ve Sněmovně naznačil, že by se mohla otevřít lyžařská centra a mohly by se vrátit další děti do škol. V pátek uvedl, že to nebude dříve než od 1. února.

Blatný: Lyžařská střediska by mohla brzy otevřít

Koronavirus

Vláda měla probrat i návrh ministerstva zdravotnictví na úpravu opatření v nižších stupních PES. Nová tabulka by měla například umožnit organizaci některých kulturních akcí pro lidi s negativním antigenním testem a respirátorem.

Blatný řekl, že aktualizaci opatření PES, která by měla platit od 1. února, vláda v pátek z časových důvodů neprojednala. Vrátí se k ní v pondělí.

Ministři měli také posoudit, zda po vzoru Německa a Rakouska doporučí či opatřením nařídí nošení respirátorů či chirurgických roušek v hromadné dopravě a obchodech kvůli šíření nové mutace koronaviru.

Blatný v pátek řekl, že kabinet čeká, jak si s povinnými respirátory poradí Německo a Rakousko. Chce, aby případné opatření neznamenalo pro občany finanční zátěž.

Výběr článků

Načítám