Hlavní obsah

Velké srovnání světových lockdownů: Česko nemá zatím ten nejpřísnější

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco na jaře loňského roku byla reakce vlád jednotlivých států na pandemii víceméně stejná a lišila se jenom v tom, kdy k opatřením přistoupily, na podzim a na počátku tohoto roku už můžeme pozorovat více odlišností. Oxfordští experti vytvořili index, který poměřuje tvrdost opatření jednotlivých států. Česká republika podle něj patří k těm evropským zemím, které nezavedly opatření nejpřísnější.

Článek

Najít jednoduché číslo, které by vyjadřovalo míru odpovědi vlády na pandemickou krizi – to si dali za úkol vědci z Blavatnikovy školy veřejné správy (Blavatnik School of Government) při Oxfordské univerzitě v rámci projektu Coronavirus Government Response Tracker.

Vytvořili proto index, který na škále od 0 do 100 vyjadřuje přísnost opatření, která jednotlivé vlády zavedly – přičemž 0 znamená žádná opatření a 100 ta nejpřísnější možná. Nabízí tak srovnání jednotlivých států. V korelaci s vývojem počtu nakažených nebo zemřelých na covid-19 může pomoci vládám pochopit, zda je vhodné rozvolňovat či zda je možné opatření ještě zpřísnit.

Vláda chce prodloužit nouzový stav a zpřísnit opatření, oznámil Babiš

Domácí

K vytvoření tohoto indexu přísnosti opatření použili vědci 19 indikátorů, které zohledňují kroky vlády v jednotlivých oblastech. Osm z nich se týká přímých omezení, jako je uzavření škol či zákaz vycházení. Čtyři zahrnují ekonomické faktory jako jsou například finanční kompenzace nebo příjem zahraniční pomoci. Zbylých 7 indikátorů pak představuje zdravotnická opatření – například nošení roušek, očkování či testování.

Jak vědci připomínají, výsledná hodnota není skóre, kdy je stovka nejlepší. Index ukazuje míru přísnosti. Vyšší hodnota zároveň neznamená, že jsou opatření daného státu lepší. Rovněž to neznamená, že pokud i přes vysoký index čísla nemocných rostou, opatření nefungují.

Ze sousedů mají přísnější opatření Rakousko a Německo

V šestici států s nejpřísnějšími opatřeními se na vrcholu nachází Kuba s indexem 90,74. Následuje Eritrea (89,81), Irsko (87,96), Honduras (87,96), Libanon (87,04) a Velká Británie (86,11).

Hodnota indexu pro Česko byla k 17. únoru 72,2 (index však může po zavedení opatření razantně vyskočit nahoru). Sousední Německo má index přísnosti opatření 83,33, Polsko a Slovensko 71,3 a Rakousko 77,78.

Přísnost opatření nutně neznamená ani lepší čísla počtu nakažených či úmrtí. V Británii platí jedna z nejpřísnějších pravidel, do nedávna však měla i vysoký počet nakažených a zemřelých na covid-19. V případě britských ostrovů může jít o to, že Británie byla jako jedna z prvních zasažena tzv. britskou variantou koronaviru.

Vláda chce omezit kontakty a zavřít i školky

Domácí

Index zároveň dobře ukazuje, jak je krom síly důležitá i včasnost opatření. V grafu ukazujícímu vývoj indexu přísnosti opatření a denního počtu přírůstku pozitivních případů a úmrtí v České republice je jasně vidět včasný zásah loni na jaře a naopak pozdní na počátku podzimu.

O tom, že včasnost a důslednost je důležitější než přísnost pak svědčí například australská čísla, která opatření zpřísňuje při sebemenším výskytu nákazy a dokáže držet čísla nakažených a mrtvých nízko.

Reklama

Výběr článků

Načítám