Hlavní obsah

Varianta omikron byla v Nizozemsku zachycena dříve, než se dosud myslelo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Amsterdam

Varianta omikron se v Nizozemsku objevila o týden dříve, než se dosud předpokládalo, píše server deníku Algemeen Dagblad. Do země se nedostala prostřednictvím cestujících z Jihoafrické republiky (JAR), oznámil zdravotní úřad RIVM. Nová varianta se objevila u dvou testovaných, kterým byly odebrány vzorky už ve dnech 19. a 23. listopadu. Inkriminované vzorky pocházejí z laboratoře Saltro.

Foto: Eva Plevier, Reuters

Letiště Schiphol v Amsterdamu. Ilustrační foto.

Článek

Podle virologů obsahují abnormalitu v takzvaném spike proteinu viru. „To vedlo k podezření, že šlo o omikronovou variantu,“ uvedl nizozemský zdravotní úřad. Další výzkum toto podezření potvrdil.

Dotyční byli již informováni a zdravotní ústav zkoumá a trasuje jejich kontakty a zjišťuje se případný zdroj nákazy. Podle RIVM zatím není jasné, zda tito dva lidé nedávno navštívili jih Afriky.

Omikron se může stát vánočním dárkem celému lidstvu a utnout pandemii, říká německý expert

Svět

V pátek přiletělo na letiště Schiphol 624 cestujících z Johannesburgu a Kapského Města. Celkem 61 z nich mělo pozitivní test na koronavirus, varianta omikron se prokázala u 14 z nich.

RIVM sleduje šíření nové varianty prostřednictvím různých studií. Nová varianta je zřejmě nakažlivější než varianta delta, která byla letos dominantní. Nizozemský zdravotní úřad očekává, že příští úterý poskytne podrobnější informace o situaci ohledně omikronu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám