Hlavní obsah

Vakcíny proti koronaviru razantně snižují riziko dlouhého covidu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukončené očkování proti koronaviru snižuje téměř o polovinu pravděpodobnost vleklého onemocnění covid-19. U plně naočkovaných je tedy výrazně menší šance, že prodělají takzvaný dlouhý covid než u neočkovaných, uvádějí vědci z Královské univerzity v Londýně.

Foto: Matthias Rietschel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Tým analyzoval data z britské aplikace Covid Symptom Study mezi loňským 8. prosincem a 4. červencem letošního roku. Do aplikace lidé zaznamenávají údaje o dokončené vakcinaci, testech na koronavirus a své symptomy v případě nákazy.

Vědci sledovali zdravotní stav více než dvou milionů lidí, z nichž 1,2 milionu uvedlo, že dostali alespoň jednu dávku vakcíny. Celkem 971 504 uživatelů aplikace uvedlo, že mají dokončené očkování proti koronaviru.

Studie: Vakcína od Moderny vytváří více protilátek než od Pfizeru

Evropa

Přibližně 6030 uživatelů aplikace uvedlo, že mělo pozitivní test na covid-19 nejméně 14 dní po prvním očkování. V případě druhé dávky to bylo 2370 lidí, kteří uvedli, že měli pozitivní test sedm dní po druhé dávce.

Jen 31 z 592 lidí, kteří do aplikace zaznamenávali své příznaky ještě 28 dní po potvrzení infekce nebo déle, mělo dlouhý covid.

Vědci uvedli, že u plně očkovaných je hospitalizace v případě nákazy o 73 procent menší, pokud jde o závažné příznaky, u plně očkovaných se snižuje téměř o třetinu.

Nejběžnější příznaky, jakými jsou ztráta čichu, kašel, horečka, bolesti hlavy a únava, byly mírnější a méně často hlášené, uvedla studie.

Pfizer: Po třetí dávce je ochrana až desetkrát vyšší

Koronavirus

„Zjistili jsme, že šance na výskyt příznaků 28 dní od potvrzení infekce nebo déle je u lidí s dokončeným očkováním přibližně poloviční. Tento výsledek naznačuje, že riziko dlouhého covidu se snižuje u jedinců, kteří dostali obě dávky očkování, když vezmeme v potaz celkově nižší riziko nákazy u plně naočkovaných,“ uvádí studie.

Autoři studie rovněž zjistili, že největší riziko nákazy po dokončeném očkování je u starších, zdravotně oslabených lidí, kteří žijí ve znevýhodněných oblastech.

„Očkování masivně snižuje riziko dlouhého covidu. Nákaza po dvou dávkách vakcíny je mnohem mírnější, takže vakcíny skutečně mění nemoc k lepšímu,“ uvedl vedoucí výzkumu, profesor Tim Spector z Královské univerzity.

Reklama

Výběr článků

Načítám