Hlavní obsah

Vakcíny Johnson & Johnson je málo, čekatelů hodně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Česku se konečně začalo očkovat jednodávkovou vakcínou od firmy Johnson & Johnson (J&J). Americkou očkovací látku zatím dostalo 277 lidí. S rozvozem prvních 14 400 dávek začal distributor už minulý týden, do některých ordinací se vakcína dostala teprve v pondělí. Na jednu ordinaci připadá jedno balení o 50 dávkách. I za to jsou praktici šťastní.

Foto: Ted S. Warren, ČTK/AP

Balení vakcíny od firmy Johnson & Johnson

Článek

„Kdyby to tak fungovalo dál a ve větším, bylo by to skvělé. Odpoledne již očkujeme,“ napsala na sociálních sítích pražská lékařka Ludmila Bezdíčková.

Praktici podali vakcínu Johnson & Johnson za první čtyři dny 277 lidem

Nejvíce se vakcínou J očkovalo v prvních dnech na Ústecku. Podle statistik ministerstva zdravotnictví ji praktici aplikovali 92 zájemcům. Bezmála padesátku lidí naočkovali lékaři také v Jihomoravském a Středočeském kraji.

Pětadvacet lidí v pátek naočkovala ve své brněnské ordinaci i lékařka Věra Přibylová.

S dalšími skupinami se čekání prodlužuje

„Pacienty jsme obvolali, když přišly vakcíny. Paní doktorka si na to musela najmout pomocnou sílu, jinak by se to nedalo,“ řekla Právu sestřička. Vakcínu podle ní dostali jak osmdesátníci, tak mladší ročníky. Seznam čekatelů je podle ní stále dlouhý.

EMA: Vakcína Johnson & Johnson může vyvolat sraženiny

Koronavirus

Tento týden by mělo dorazit dalších 24 tisíc dávek pro přibližně 480 ordinací. Kdy se začnou rozvážet, se podle mluvčího distribuční společnosti Avenier Martina Nesrsty vyjasní „v horizontu jednotek dnů“.

Od začátku března praktici očkují také látkou od AstraZeneky. K některým se však zatím dostala jen ve skromném počtu. Mimo jiné i kvůli nižším dodávkám do Česka, které by se měly brzy navýšit. Na očkování čekají u praktiků stále desítky tisíc lidí a s otevřením registrace pro další věkové skupiny jich přibývá.

„Jsou fronty lidí, kteří čekají u praktiků, a pak jsou fronty těch, kteří čekají v očkovacích centrech. Tam jsou fronty menší a otevíráme je stále mladším lidem,“ řekl Právu šéf Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.

Johnson & Johnson napadla vakcíny od Pfizeru a Moderny, že i ony způsobují trombózu

Amerika

Od pátku spustilo ministerstvo zdravotnictví registraci i pro osoby ve věku 60 až 64 let. Dosud se jich podle resortu zaregistrovalo přes 34 tisíc, ve skupině 65 až 69 let se přihlásilo přes 78 tisíc lidí. Část z nich u svého lékaře, kde přitom stále čekají osmdesátníci nebo sedmdesátníci.

„I přesto, že se v tuto chvíli lidé v mnoha regionech v očkovacím centru dostanou k očkování dřív než u svého praktika, tak je zcela evidentní, že zůstávají u nás. Což je naprosto přirozené,“ dodal Šonka.

Místo přeregistrování by se podle něj měl spíš přizpůsobit „tok vakcín“. Do očkování se zapojilo 3625 ordinací praktiků, kde se zaregistrovalo přes 491 tisíc lidí.

Vakcínová smršť. Arenberger očekává sto tisíc očkování denně ještě tento týden

Domácí

V některých krajích dostávají praktičtí lékaři i vakcínu od Moderny. Většina vakcín, které míří do Česka, je od firmy Pfizer/BioNTech, ale u nich jsou přísné podmínky pro skladování i distribuci.

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) v pondělí v rozhovoru pro Blesk řekl, že v nejbližších dnech očekává „extrémní“ množství vakcín. K překročení hranice 100 tisíc očkovaných za den by podle něj mohlo dojít v příštích dnech.

V květnu by mělo konsorcium Pfizer a BioNTech poslat do Česka přes 1,7 milionu dávek, týdně asi 400 tisíc. Na 300 tisíc dávek má dodat AstraZeneca, o něco méně také Moderna. Dodávky J zatím upřesněny nebyly.

Reklama

Výběr článků

Načítám