Hlavní obsah

Vakcína od Moderny má ještě lepší účinnost než přípravek od Pfizeru

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Americká firma Moderna uvedla, že její vakcína proti covidu-19 má účinnost 94,5 procenta. Jde o čísla z průběžných výsledků třetí fáze klinických testů. Jsou ještě lepší než u vakcíny od Pfizeru a BioNTechu. Evropská léková agentura začala zkoumat žádost o registraci.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Sídlo Moderna Therapeutics v massachusettském Cambridge

Článek

Bostonská firma, která jako první zahájila už v březnu testy vyvíjené mRNA vakcíny na lidech, kdy zkoumala, zda nemá vedlejší účinky, také oznámila, že chce podat žádost u amerického Úřadu pro potraviny a léky (FDA), aby umožnil její použití v nouzovém režimu.

Do třetí fáze klinických testů se v USA zapojilo na 30 000 dobrovolníků. Polovina jich dostala vyvíjenou očkovací látku, polovina placebo. Covidem-19 se nakazilo 95 testovaných, ovšem jen pět z nich dostalo novou vakcínu, zbytek dostal placebo. Vážný průběh mělo jedenáct účastníků klinických testů, ovšem žádný z těch, kteří dostali vakcínu.

Účinnost vakcíny na koronavirus od BioNTechu a Pfizeru překonala očekávání

Koronavirus

„Celková účinnost byla pozoruhodná. Je to velký den,“ řekl BBC hlavní zdravotní šéf v Moderně Tal Zaks. Jasné však zatím není, jak dlouho bude vakcína chránit očkované, i když Zaks řekl, že to „nevypadá, že by ztrácela účinnost“.

Z průběžných dat také neplyne, jak dobře chrání starší lidi. Zatím není jasné, zda látka jen blokuje hrozbu vážného průběhu nemoci, nebo brání i jejímu šíření.

Vakcínu proti koronaviru začali testovat na lidech. První byla Jennifer

Koronavirus

Vakcína od Moderny se bude snáze transportovat a distribuovat, protože se uchovává při teplotě minus dvacet stupňů, zatímco ta od Pfizeru/BioNTechu při minus 75. Na to mnohá zdravotnická zařízení nejsou připravena.

Pfizer vydělá na vakcíně miliardy, má ji sedmkrát dražší než AstraZeneca

Koronavirus

K dispozici by podle výrobce měla být v příštím roce asi miliarda dávek. V první fázi má jít o asi 20 milionů pro USA.

Stejně jako v případě Pfizeru jde také o mRNA vakcínu, která využívá části řetězce RNA viru. Ten se obalí tukem a může proniknout do buňky, která pak začne vytvářet protein, jímž virus napadá buňky. Na objevení proteinu zareagují T-lymfocity, které je začnou likvidovat. Bojují pak i s virem.

Reklama

Výběr článků

Načítám