Hlavní obsah

Vakcína od Johnson & Johnson chrání s 66procentní účinností

Alex Švamberk, Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Podle průběžných dat z třetí fáze klinických zkoušek chrání vakcína od firmy Johnson & Johnson před středně těžkým a vážným průběhem covidu-19 s průměrnou 66procentní účinností. Společnost podle listu The Financial Times zveřejnila data v pátek a má v plánu brzo požádat o schválení vakcíny k použití.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Vakcína společnosti Johnson & Johnson

Článek

Účinnost vakcíny, která se podává jednorázově, je nižší než u očkovacích látek od firem BioNTech/Pfizer a Moderny. Data však nejsou srovnatelná, protože firma nezahrnula do testů lidi s mírným průběhem.

Třetí fáze klinických testů se zúčastnilo skoro 44 tisíc lidí a u 468 z nich propukl covid-19. Nebyly zjištěny žádné významné vedlejší účinky.

AstraZeneca zveřejnila smlouvu s Bruselem. Krátit dodávky pro EU nesmí

Evropa

Společnost oznámila, že před vážným průběhem covidu-19 chránila s 85procentní účinností a do 28 dnů po očkování nebyl zaznamenán žádný případ úmrtí ani hospitalizace. Před nimi tedy chrání během čtyř týdnů kompletně. Ochrana byla stejná ve všech věkových skupinách včetně té klíčové nad 60 let.

Očkovací látka prokázala i ochranu před jihoafrickou mutací viru označovanou 501.V2. Tam měla celkovou účinnost 57 procent v Jihoafrické republice, v USA 72 procent a v Latinské Americe 66 procent. Důvod těchto rozdílů nebyl zveřejněn.

Koronavirové vakcíny se prodávají na darknetu ve velkém. Jedna dávka až za 21 500 Kč

Bezpečnost

Výkonný ředitel firmy Alex Gorsky označil výsledky za klíčový milník. Firma už dala najevo, že chce na počátku února požádat americký Úřad pro potraviny a léky, aby látku schválil k nouzovému použití. Jakmile ji schválí, bude Johnson & Johnson schopen vakcíny okamžitě dodávat. Firma slíbila, že bude látku prodávat během pandemie za výrobní náklady, které činí asi deset dolarů. Spojené státy si objednaly předem 100 milionů balení, EU 200 milionů a Británie 30 milionů vakcíny, která se podává jednorázově.

Maďarsko nakoupilo čínskou vakcínu, nechá si ji dát i Orbán

Koronavirus

„Naším cílem bylo vytvořit jednoduché efektivní řešení pro největší možné množství lidí, aby maximálně pomohlo ukončit pandemii,“ dodal Gorsky. Vakcína se proto může tři měsíce uchovávat za teplot mezi dvěma až osmi stupni Celsia. Naopak vakcína od BioNTechu se musí transportovat při minus 75 stupních a od Moderny při dvaceti pod nulou.

Zdravotníci z USA uvázli ve vánici, začali očkovat řidiče v koloně

Koronavirus

„Vakcína podávaná v jedné dávce je považovaná Světovou zdravotnickou organizací za nejlepší řešení pro zvládnutí pandemie,“ uvedl hlavní vědec firmy Paul Stoffles s tím, že zvyšuje přístupnost a usnadňuje distribuci.

Oznámení o účinnosti vakcíny od největší farmaceutické firmy Johnson & Johnson přišlo krátce poté, co firma Novavax oznámila, že její látka prokázala ve třetí fázi klinických zkoušek v Británii účinnost 89 procent.

Vakcína od Novavaxu má účinnost 89 procent

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám