Hlavní obsah

V Česku přibylo 15 972 nakažených koronavirem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Česku pokračuje zmírňování covidové epidemie. Za pondělí testy odhalily 13 461 potvrzených případů nákazy koronavirem a 2511 podezření na reinfekci. Proti minulému pondělí je to o 6010 případů méně, uvádí statistiky ministerstva zdravotnictví. Nižší je i počet pacientů v nemocnicích. V pondělí vyžadovalo nemocniční péči 3458 infikovaných.

Článek

Před týdnem v pondělí laboratoře potvrdily 19 471 nakažených.

Ubývá i počet pacientů s covidem v nemocnicích. Nyní je hospitalizováno 3458 lidí, z nichž je 210 ve vážném stavu. Před týdnem to bylo 4248 lidí, z nichž bylo na jednotkách intenzivní péče 275 nemocných.

O více než polovinu se snížil počet lidí, kteří zemřeli v souvislosti s koronavirem. Za pondělí jich bylo 20, tím se celkový počet obětí covidu-19 zvýšil od počátku pandemie na 38 335. Před týdnem podlehlo koronaviru 47 infikovaných.

Nejvíce nakažených hlásí Blansko, a to 1294,18 na sto tisíc obyvatel v týdenním sledovaném období. Za ním je Tachov (1292,54), Vyškov (1217,45) a Rokycany (1212,39).

Klesá také sedmidenní incidence, tedy počet nakažených na 100 tisíc obyvatel v sedmidenním sledovaném období. Za pondělí to bylo 939, o den dříve 995.

Od začátku února klesají v mezitýdenním srovnání počty provedených testů. V neděli jich laboratoře provedly necelých 20 tisíc, o týden dřív jich bylo kolem 33 500. U lidí testovaných kvůli kontaktu s nakaženým pozitivita testů vzrostla nad 24 procent, mezi testovanými kvůli příznakům se podíl pozitivních výsledků v mezitýdenním srovnání také mírně zvýšil, dosáhl 33,45 procenta. V případě preventivních testů pozitivita klesla zhruba o procentní bod na 17 procent.

Od 1. března budou o kompenzace za ušlé zisky moci žádat také trhovci a organizátoři loňských adventních trhů, kteří doplatili na loňský zákaz konání adventních a vánočních trhů. Připraveno pro ně je 450 milionů korun.

Prodejcům se příspěvky budou počítat podle počtu stánků a dnů omezení. Budou moci získat nejvýše 330 000 korun. Pořadatelům stát nahradí až 80 procent marně vynaložených nákladů, maximální podpora bude činit pět milionů korun. Předchozí vláda v reakci na zhoršení epidemické situace od 26. listopadu zakázala vánoční a adventní trhy s výjimkou prodeje stromků a kaprů.

Trhovci můžou žádat o náhradu za adventní trhy

Ekonomika

Zbylá protikoronavirová omezení včetně izolace nakažených ruší od tohoto čtvrtka Anglie, oznámil v pondělí premiér Boris Johnson. Země podle předsedy vlády překonala vlnu způsobenou variantou omikron a nyní se bude v boji s pandemií spoléhat na léčbu a očkování. Lidem starším 75 let, obyvatelům pečovatelských domů a osobám s oslabenou imunitou proto nabídne další posilující očkování proti nemoci covid-19, uvedla agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám