Hlavní obsah

Trhovci můžou žádat o náhradu za adventní trhy

Trhovci a organizátoři adventních trhů budou moci o kompenzace kvůli pandemii koronaviru žádat od 1. března do 1. dubna. Připraveno pro ně je 450 milionů korun. Prodejcům se příspěvky budou počítat podle počtu stánků a dnů omezení. Budou moci získat nejvýše 330 000 korun.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Vánoční trhy loni vláda kvůli covidu po pár dnech zrušila. Trhovci a pořadatelé můžou žádat o kompenzace.

Článek

Pořadatelům stát nahradí až 80 procent marně vynaložených nákladů, maximální podpora bude činit pět milionů korun. Vyplývá to z výzvy, kterou dnes zveřejnilo ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) na svém webu.

Pomoc se vztahuje na prodejce na vánočních a adventních trzích, kterým byla činnost vládním opatřením v boji proti koronaviru omezena nebo zakázána. Výpočet podpory se vztahuje k období od 26. listopadu do 25. prosince loňského roku. Za jeden stánek prodejce bude moci získat 5000 korun na den, za dva stánky 8000 korun a za tři 11 000 korun.

Trhovce na pražském Václavském náměstí řešila policie, hrozí jim pokuta

Ekonomika

V případě organizátorů vánočních trhů je za rozhodné období pro výpočet dotace považována doba od 1. ledna do 31. prosince uplynulého roku. Náklady musejí být prokazatelně uhrazené, kdy je například dodavatel nevrátil. Kompenzace nebudou poskytnuty pořadatelům, jejichž trh nebyl zcela zrušen, ale jen omezen jeho rozsah.

Náhrady MPO poskytne v režimu de minimis. Při ní jeden příjemce nesmí v průběhu tří let čerpat z podpor de minimis více než 200 000 eur (asi pět milionů korun).

Asociace pořadatelů vánočních trhů (APAT) uvítala, že vláda minulý týden téměř po čtvrt roce od zákazu adventních trhů schválila náhrady. Zároveň ale upozornila na to, že hlavně v případě velkých pořadatelů nepokryje náklady v odpovídající výši.

Trhy už hygieně nevadí

Domácí

„Naše ztráty jsou troj- až čtyřnásobné, než je navrhovaná kompenzace. To cítíme jako nespravedlivé, ale jsme v situaci, kdy si nemůžeme dovolit kompenzace nepřijmout. Snad se již podobná situace nebude opakovat a my se postupně zbavíme hořkosti z něčeho, co jsme nezavinili,“ uvedl Libor Votruba, jednatel společnosti Taiko pořádající trhy na Staroměstském náměstí v Praze. I omezení u počtu stánků je podle APAT pro část větší trhovců znevýhodněním.

Předchozí vláda v reakci na zhoršení epidemické situace od 26. listopadu zakázala vánoční a adventní trhy s výjimkou prodeje stromků a kaprů. Konat se mohly pouze farmářské a jiné pravidelné trhy.

Reklama

Výběr článků

Načítám