Hlavní obsah

USA dostávají covid pod kontrolu. Pomohla rychlost očkování, opatření i počasí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

V absolutních číslech mají Spojené státy americké stále nejvíce koronavirových případů i úmrtí na světě. Od poloviny ledna ale obě cifry pravidelně klesají. USA se daří především rychle očkovat, podle expertů ale za zlepšené podmínky může i dodržování opatření, a v některých státech dokonce i teplejší počasí.

Článek

Počet nových případů klesá ve Spojených státech už osm týdnů za sebou. Minulý týden měly USA v průměru 60 tisíc nakažených na den. O 18 procent poklesl také počet úmrtí v souvislosti s covidem-19. Minulý týden v průměru zemřelo 1686 Američanů denně, nejmenší počet od loňského listopadu.

Jedním z faktorů, který stojí za poklesem čísel, je proočkovanost občanů. Administrativě prezidenta Joea Bidena se od jeho nástupu do funkce podařilo rozdistribuovat bezmála sto milionů dávek vakcíny, tedy cíl, který si Biden dal ve svých prvních sto dnech ve funkci.

Foto: Reuters

Ředitel amerického Národního institutu pro alergie a infekční nemoci Anthony Fauci

Týdenní průměr byl jen za minulých sedm dní 2,2 milionu dávek vakcíny za den. Oproti předminulému týdnu to znamená posun o zhruba 600 tisíc.

Izrael má daleko lepší data, než čekal. Očkovaných se nakazilo zcela mizivé množství

Koronavirus

Vyprazdňují se JIP

Situace se výrazně začala lepšit také v nemocnicích po celé zemi. „Momentálně máme v našich nemocnicích nejméně covidových pacientů za poslední rok. Je jich celkem 80 napříč 15 nemocnicemi a jen velmi malé procento z nich zůstává na JIP,“ napsal listu USA Today ředitel sítě nemocnic McLaren Health Care v Michiganu Bart Buxton.

„Ta čísla jsou povzbudivá. Čeká nás ještě dlouhá cesta, ale jdeme správným směrem. Udržet covidové pacienty mimo JIP je dobré nejen pro ně, ale také z hlediska toho, že máme volná lůžka pro vážně nemocné pacienty s rakovinou či srdečními vadami a tak dále,“ uvedla Karen Joyntová Maddoxová, profesorka z washingtonské University School of Medicine.

Obavy se naplnily. V USA se zkřížily dvě varianty koronaviru v nebezpečný hybrid

Amerika

V celých USA je aktuálně jen přibližně 130 nemocnic, které vyčerpaly svou kapacitu na JIP.

Pomohlo i dodržování opatření

Podle bývalého ředitele Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) Toma Friedena stojí za nižšími přírůstky také dodržování protikoronavirových opatření.

„Udržujeme odstupy, nosíme roušky, necestujeme a neshlukujeme se v uzavřených prostorech,“ řekl.

Rozvolňování by nemělo přijít, dokud denní průměr nově nakažených neklesne pod 10 tisíc a možná i méně.
Anthony Fauci

Vědci z University of Washington uvedli, že jedním z faktorů může být také počasí. Informace o tom, že koronavirus se lépe přenáší v chladnějším počasí, se objevily už loni.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Ředitelka amerického Centra pro prevenci a kontrolu nemocí Rochelle Walenskyová

Jenže právě klesající počet případů i příjemnější venkovní teploty vedly například guvernéry Texasu a Mississippi k plánu, že zruší povinnost nošení roušek a v průběhu několika dnů umožní podnikům pracovat bez omezení. Před podobnými kroky ale varuje nejen CDC, ale také Bidenův hlavní lékařský poradce Anthony Fauci.

Americké úřady povolily schůzky naočkovaných

Amerika

„Chápu, že se všichni chtějí vrátit do normálu, ale zrušení opatření není správnou cestou. Zvlášť, pokud se stále pohybujeme v rozmezí 55 až 70 tisíc nakažených denně v průměru,“ řekl Fauci pro CNN. Podle něj by se o rozvolňování nemělo hovořit, dokud denní průměr nově nakažených v USA neklesne pod 10 tisíc „a možná i méně“.

Podobný názor vyjádřila také ředitelka CDC Rochelle Walenskyová. „Navíc se nám tady šíří různé varianty koronaviru, takže bychom mohli kompletně přijít o půdu, kterou jsme si v posledních týdnech vybojovali,“ sdělila v rozhovoru pro NBC.

Už v posledních dvou týdnech se totiž situace v osmi státech začala zhoršovat. Na vzestupu je počet nových případů v Maine, Michiganu, Jižní Dakotě, New Jersey, Rhode Islandu, Coloradu, Nebrasce a Alabamě. „Příští dva měsíce budou pro další vývoj koronaviru kritické,” dodala Walenskyová.

Reklama

Výběr článků

Načítám