Hlavní obsah

Unie víc vakcín likviduje, než daruje

Země Evropské unie zlikvidují mnohem více nepoužitých vakcín proti covidu, než kolik jich darují africkým zemím. Podle rakouského webu oe24.at to tvrdí Lidová aliance pro vakcíny, jejímiž členy je asi stovka humanitárních organizací, mj. Oxfam, African Alliance, Christian Aid či UNAIDS, což je program OSN.

Foto: Yves Herman, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podle webu Airfinity poslaly země EU do Afriky od počátku roku asi 30 milionů dávek vakcín. Proti tomu postavili aktivisté aliance přibližně 55 milionů dávek, které je v Unii třeba zlikvidovat do konce února kvůli prošlým lhůtám.

Vlády členských států EU skladují dávky vakcíny až do vypršení záruční lhůty
Lidová aliance pro vakcíny

„Ačkoli je EU v současnosti největší světovou exportní velmocí v oblasti vakcín a vždy zdůrazňuje partnerství s Afrikou, stanovení cen vakcín je ponecháno výhradně na farmaceutických firmách, které se řídí pouze maximalizací zisku,“ tvrdí aliance, která přišla s výčitkami na adresu Unie těsně před zahájením summitu EU–Afrika, jenž začíná dnes. Podle aliance „skladují vlády členských států EU dávky vakcíny až do vypršení záruční lhůty“.

Nedostatek v Africe

Navíc jen osm procent exportu vakcín z EU mířilo letos po­dle webu Airfinity do Afriky. Největší podíl Afriky na tomto vývozu byl u Belgie a Nizozemska (43 procent), zatímco Německo odeslalo na černý kontinent jen 1,4 procenta ze všech vakcín, které letos vyvezlo.

Srovnání zemí EU: Dánsko vede v nakažených, ale ne v úmrtích. ČR uprostřed žebříčku

Domácí

V Africe přitom panuje značný nedostatek vakcín. Podle organizace Oxfam dostalo dvě očkování pouze jedenáct procent tamní populace, celkem 151 milionů lidí. Od počátku roku tam na covid podle odhadů zemřelo asi čtvrt milionu lidí. „Akutní nedostatek vakcín prodlužuje pandemii na neurčito a zvyšuje riziko nových variant viru,“ tvrdí Oxfam.

Na základě těchto údajů prohlásila aliance za neúspěšnou mezinárodní očkovací iniciativu Covax, která měla zajistit vakcíny pro chudý svět. Místo přerozdělování vakcín je podle aliance nutné zaměřit se na výrobu na místě a zrušit patenty na výrobu vakcín.

Tento požadavek opakuje alian­ce již dlouho. Příslušná žádost, kterou u Světové obchodní organizace předložily Indie a Afrika, se projednává již rok a půl. Návrh podporují téměř všechny rozvíjející se a rozvojové země, Světová zdravotnická organizace a USA.

Pfizer loni zvýšil čistý zisk o 140 procent

Ekonomika

Souboj o patenty

Proti rušení patentů se staví mj. EU a Německo, které bylo jedním z terčů aktivistů. „Nová německá vláda musí přestat blokovat (rušení patentů) a upřednostňovat zájmy farmaceutických společností na zisku před životy lidí v Africe,“ hlásala podle webu německé stanice ZDF Pia Schwertnerová z Oxfamu.

Aliance Německu vytýká, že jen jedno procento produkce německé firmy BioNtech, která vyrábí vakcíny spolu s americkým Pfizerem, bylo dodáno do Afriky.

BioNtech sice nyní oznámil plán na výrobu 50 milionů vakcín v Africe, to je však méně, než vyrobí továrna této firmy v Německu za měsíc.

Rakousko zruší od 5. března protikoronavirová opatření

Koronavirus

Africké země proto podle webu eureporter.co naléhají, aby se o rušení patentů mluvilo i v závěrech nynějšího summitu EU–Afrika.

Reklama

Výběr článků

Načítám