Hlavní obsah

Umírali, i když covid neměli. Potřební se nedočkali záchranky

– Londýn
Novinky, mso

Koronavirus má na svědomí některé ztracené životy i nepřímo. V Británii kolem Vánoc stoupl počet zemřelých kvůli tomu, že přeplněné nemocnice nestihly odbavovat ambulance přijíždějící s pacienty v těžkých stavech, uvedla BBC.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V Londýně například stoupnul čas, který ambulance strávily před nemocnicemi čekáním na vyložení pacientů zaměstnancům špitálu, o 63 procent. V hrabství Západní Midlands o 48 procent. Vozy čekaly někde i v zástupech a kolikrát i v řádu hodin.

Podle informací britského ministerstva zdravotnictví se stav začal lepšit až po 30. prosinci, kdy začalo v nemocnici ubývat pacientů s koronavirem, kteří vyžadovali hospitalizaci.

Tisíc telefonátů a bezmoc

O manžela kvůli přeplněným nemocnicím a také nestíhajícím záchrankám přišla zdravotní sestra z Londýna Rose Rwagasoreová. Její dítě jí zavolalo do práce, že se otci udělalo špatně a hodně zvrací. Když přiložila telefon k uchu, jejím manžel špatně artikuloval a byl dezorientovaný.

Britský zázrak v očkování je iluze a s brexitem nesouvisí

Koronavirus

„Jela jsem domů a poskytla první pomoc. Volali jsme záchranku, ale žádná nemohla přijet. Bydlíme pět minut od nemocnice, ale jak můžu naložit muže do auta, když se nemůže hýbat?“ popisovala Rwagasoreová.

Uvedla, že ambulanci volala snad tisíckrát a první přijela po třech hodinách. Požadovaná doba odezvy u pacientů s příznaky mozkové mrtvice je přitom 18 minut.

Záchranáři mohli 48letého manžela Rwagasoreové už jen prohlásit za mrtvého. „Nečekala jsem, že může ambulanci trvat tak dlouho, než přijede,“ řekla žena BBC s pocity, že smrti manžela se dalo zabránit.

Covid Britovi za deset měsíců zničil plíce i ledviny. Teď se muž poprvé postavil na nohy

Koronavirus

V týdnu mezi Vánoci, kdy Robert zemřel, strávily ambulance při čekání u nemocnic v hrabství Severní Middlesex v průměru dvakrát více času než obvykle. Zatímco loni se jednalo o 198 hodin celkem, předloni o 94 hodin.

„Všechno se to stalo kvůli koronaviru, který poukázal na velmi křehký systém. Ten pocit, že si člověk zavolá záchranku, protože má vážné zdravotní problémy a systém, který mu má rychle pomoci, toho není schopen... to je prostě příšerné,“ uvedl zástupce ředitele medicínské Royal College Adrian Boyle.

„Covid dostal naše zdravotnictví pod obrovský tlak. Všichni pracovníci v oboru dělají, co mohou. Zdravotnictví kvůli koronaviru čelí velkým výzvám a my musíme zajistit, aby bylo připravené kapacitně i finančně, aby tuhle covidovou bouři přečkalo,“ uvedlo ve svém stanovisku ministerstvo zdravotnictví a sociální péče.

Reklama

Výběr článků

Načítám