Hlavní obsah

Účinnost první dávky vakcíny Pfizer není vysoká, upozorňuje Izrael. Při čekání na druhou se nakazily tisíce lidí

Novinky, Jitka Zadražilová

Účinnost první dávky vakcíny proti koronaviru od společnosti Pfizer není tak vysoká, jak se očekávalo a jak uvádí výrobce. Tvrdí to hlavní izraelský koordinátor boje proti koronaviru Nachman Aš. Odvolává se na statistiky, kdy se v období po podání první dávky a při čekání na druhou infikovalo 12 400 Izraelců.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Mnoho lidí se nakazilo v období mezi první a druhou vakcínou,“ řekl. První dávka byla „méně účinná, než jsme si mysleli“ a „nižší než data předložená společností Pfizer“, řekl. Připomněl, že než se v organismu rozvine imunita, může to trvat 10 i více dní.

Firma Pfizer loni v prosinci oznámila, že její vakcína má po první dávce účinnost 52 procent, zatímco po druhé dávce už 95 procent.

Izrael i přes sprint v očkování hlásí rekordní počet nakažených a prodlužuje lockdown

Koronavirus

Ašovo prohlášení přichází ve chvíli, kdy mnohé země uvažují o odkladu druhé dávky kvůli nedostatečným dodávkám vakcín. Velká Británie dokonce rozhodla, že umožní podání druhé dávky až 12 týdnů po prvotním naočkování. Britští experti na boj s epidemií počítají s nižší účinností než při rychlém podání dvou dávek. Ve chvíli, kdy je nedostatek vakcín, se jim přesto podaří naočkovat větší množství lidí, což by znamenalo větší zamezení šíření viru. Doporučený odstup mezi dávkami jsou tři týdny.

V Británii spustili očkování drive-in, vakcína se aplikuje bez vystoupení z auta

Koronavirus

Mnozí odborníci ovšem nesouhlasí s tak velkým odstupem mezi jednotlivými očkováními, jak Britové plánují. Rozhodnutí nepodpořila ani firma Pfizer, která tvrdí, že nemá testy, které by mohly dát důkaz, že jedna dávka funguje déle než tři týdny.

Všechny vakcíny budou v reálu méně účinné, než uvádějí jejich studie, prohlásil poradce britské vlády Patrick Vallance. Dodal, že Británie by měla během očkování „velmi pečlivě“ studovat veškeré údaje, aby zjistila, jaký účinek vakcíny mají.

Jihoafrická mutace umí obejít imunitu, hrozí opětovná nákaza

Koronavirus

V devítimilionovém Izraeli je nyní proočkováno 30,14 procenta populace, což je 2,610 milionu obyvatel země. „Viděli jsme, že mezi očkovanými a neočkovanými nebyl žádný rozdíl do 14. dne po očkování,“ uvedl profesor Ran Balicer, zástupce největšího izraelského poskytovatele zdravotní péče Clalit. „Ale 14. den po očkování byl zaznamenán pokles pozitivity o 33 procent ve skupině očkovaných, nikoli ve skupině neočkovaných. To je opravdu dobrá zpráva,“ řekl. Izrael se proto chce držet původní strategie a dodržet rozestup mezi jednotlivými dávkami, který nebude delší než tři týdny.

Vakcína Pfizeru účinkuje i proti nakažlivější mutaci viru

Koronavirus

To, že se účinnost první dávky vakcíny firmy Pfizer začala projevovat až dva týdny po očkování, potvrzují také podklady amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv.

S posunutím termínu podání druhé dávky očkovací látky nesouhlasí ani Světová zdravotnická organizace (WHO). Uvedla, že vlády by měly dát lidem druhou dávku 21 až 28 dnů od podání první dávky, aby bylo zajištěno, že vakcína funguje dlouhodobě. Velkou Británii ale nekritizovala. Organizace konstatovala, že vláda byla nucena učinit obtížné rozhodnutí kvůli spirálovitému nárůstu počtu nakažených a úmrtím v posledních týdnech.

Reklama

Výběr článků

Načítám