Hlavní obsah

Testy: školám covid nehrozí

Právo, ib, orh, jšo, pra, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První poprázdninové testy ve školách odhalily jen naprosté minimum nákazy covidem. Zdá se, že v celé zemi to budou jen desítky případů. Na základní školy přitom nastoupilo 960 tisíc žáků a na střední 420 tisíc studentů. Až na výjimky se netestovali žáci prvních tříd, které to čeká až ve čtvrtek.

Foto: Balk Matthias, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Výsledky testování měly školy zasílat hygienám do včerejší půlnoci a ty je vyhodnotí během čtvrtku, nicméně už nyní je patrné, že nákaza se ve školách nešíří.

Podle ministra školství Roberta Plagy (za ANO), který se zúčastnil zahájení školního roku v Sadské na Nymbursku, žádné plošné uzávěry škol nehrozí. Nevyloučil ale lokální zavírání tříd a škol v závislosti na situaci v daném zařízení. Rozhodovaly by hygienické stanice.

V Královéhradeckém kraji bylo do včerejšího odpoledne hlášeno 26 983 antigenních testů, pozitivních z nich bylo osm, ale to musí ještě potvrdit PCR testy.

Když bude mít žák pozitivní test, zůstane doma celá třída kromě očkovaných

Domácí

U žádného z testovaných zaměstnanců škol test pozitivní nevyšel, informoval mluvčí hejtmanství Dan Lechmann.

Hygienici na jihu Čech měli včera odpoledne výsledky z pěti základních škol. „Jeden test byl pozitivní, ten se však bude ještě ověřovat,“ upozornila ředitelka krajské hygienické stanice v Českých Budějovicích Kvetoslava Kotrbová.

Na základní škole s tisíci žáky v plzeňském sídlišti Bolevec nezaznamenali jediný pozitivní test, stejně jako na podobně velké základce v Přešticích nebo na škole v českobudějovické Pohůrecké ulici.

Nikoho nehlásí ani gymnázia v Klatovech či Domažlicích. Odpírání testů bylo výjimečné. Třeba na zmíněné plzeňské škole šlo o jediného žáka.

Dvě nestačily. Třetí dávku v Motole podali už 15 pacientům s transplantovanými plícemi

Koronavirus

„Nechtěl ani roušku. Kontaktovali jsme rodiče, jenže nepřišli. Takže seděl ve vyčleněné místnosti dvě hodiny, než skončila výuka, pak šel domů,“ sdělila zástupkyně ředitele Kamila Stuchlová.

Odmítali jednotlivci

Také podle ředitele třebívlické školy v Ústeckém kraji Tomáše Rulfa se testovali ve škole všichni přítomní žáci a s negativním výsledkem.

„Děti z prvních tříd jsme testovali hned první den, aby rodiče viděli, že z toho nemusí mít strach a mohou jim pomoct,“ řekl Právu Rulf.

Jediného pozitivního žáka neodhalily ve středu antigenní testy v Základní škole kpt. Jaroše v Trutnově a sesterské devítiletce Pod Montací v Náchodě.

Pfizer: Po třetí dávce je ochrana až desetkrát vyšší

Koronavirus

„Testováním celkem prošlo skoro 720 žáků, přiblížil ředitel obou škol Jiří Paták.

Testy v Náchodě odmítla trojice žáků, v Trutnově šlo o jediné dítě, které je podle matky alergické na školou používané testy.

„Nakonec jsme to vyřešili alternativním testem ze vzorku slin, který má stejnou platnost,“ řekl ředitel. „Pokud dopadnou další testy podobně, nevidím důvod, proč by žáci museli ve společných prostorách školy nadále nosit roušky,“ dodal.

Celkem 481 testů si nechali udělat žáci ZŠ v českobudějovické Pohůrecké ulici. Žádný nevyšel pozitivní, nikdo jej neodmítl.

„Pro rodiče, kteří nechtěli, aby jejich děti testoval učitel, jsme připravili speciální místnost, kde se mohly děti před vyučováním otestovat samy,“ vysvětlila tamní personalistka Klára Vaňková.

WHO zkoumá novou variantu koronaviru. Jmenuje se mí

Koronavirus

Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) na konci minulého školního roku uvedl, že od zhruba poloviny dubna do 22. června se ve školách provedlo 11,5 milionu testů žáků a zaměstnanců, přičemž nákaza se potvrdila u 0,04 procenta případů.

Z toho školy vykázaly 1,6 milionu testů u zaměstnanců a 9,8 milionu u žáků. Covid se tehdy potvrdil u 641 pracovníků a 4237 žáků.

V plánu jsou nyní tři vlny testování. Po té včerejší to bude ještě 6. a 9. září.

Reklama

Výběr článků

Načítám