Hlavní obsah

Švédsko prodlužuje opatření. Středoškoláky ale pustí do lavic i na hřiště

Stockholm

Švédsko ve čtvrtek prodloužilo velkou část opatření proti koronaviru, která měla s koncem tohoto týdne skončit. Střední školy ale mohou pomalu začít vítat studenty zpět v lavicích, kombinovat budou prezenční a dálkovou výuku, uvedl premiér Stefan Löfven.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Švédský premiér Stefan Löfven

Článek

V severské zemi se systém výuky v době pandemie pozměnil, ale zdaleka ne tak razantně jako ve většině Evropy. Středoškoláci chodili do tříd až do prosince, kdy vláda v balíčku koronavirových opatření zavedla povinnou distanční výuku. Platnost nařízení měla skončit tuto neděli.

Nyní se budou moci žáci částečně do školy vrátit. Ve třídách ale musí být menší počet studentů, proto půjde o kombinaci prezenční a dálkové výuky.

Úplné otevření středních škol na pořadu dne zatím není. „Návrat do lavic by se měl uskutečnit ve chvíli, kdy se nám podaří zpomalit či zastavit šíření koronaviru. Ty signály jsou ale zatím takové, že se nám to nedaří,“ uvedl šéf Národní vzdělávací agentury Peter Fredriksson.

Švédsko poprvé doporučuje lidem nošení roušek

Koronavirus

Na základních školách ve Švédsku je ale situace zcela odlišná. Vláda nevydala žádná nařízení ani doporučení k jejich dočasnému uzavření. Jednotlivé švédské regiony pandemii vyhodnocují samy a až na výjimky je většina základních škol stále otevřená.

Vláda nově doporučila obnovit také volnočasové aktivity pro děti a mládež.

Selhali jsme. Švédský král kritizuje strategii proti koronaviru

Koronavirus

V platnosti naopak zůstává další doporučení, aby lidé nadále pracovali z domova. „V šíření infekce vidíme v některých regionech mírný zvrat, situace ale dál zůstává vážná,“ uvedl premiér Löfven.

Nejméně do 7. února bude zakázán prodej alkoholu po osmé hodině večerní a celé jaro bude doporučeno nosit ve špičce v prostředcích veřejné dopravy roušky. Omezený zůstane také počet lidí v restauracích, které jsou otevřené. V jedné příchozí skupině návštěvníků mohou být nanejvýš čtyři lidé.

Trvale uzavřeny zůstávají ve Švédsku jen „nedůležité“ budovy veřejných služeb, to znamená všechny budovy, které řídí buď stát, region, či konkrétní obce a města. Jedná se například o knihovny či muzea.

Švédsko přiznalo chyby v boji s pandemií

Evropa

Švédsko je v koronavirové krizi velmi sledovanou zemí, protože se rozhodlo s nákazou bojovat jinak než většina států. V zemi platí podstatně mírnější opatření než ve zbytku Evropy, vláda vydává především doporučení a spoléhá na zodpovědnost občanů.

I přes volnější režim ale nehlásí Švédsko nikterak vysoká čísla. Ve středu se podle dat zdravotnické agentury nakazilo 4946 lidí, údaje za čtvrtek zatím zveřejněny nebyly. Srovnatelně lidnatá Česká republika hlásí za poslední den 8162 nově nakažených.

Reklama

Výběr článků

Načítám