Hlavní obsah

Studie: Třetí dávka pomohla jen části pacientů po transplantaci

Kristýna Šopfová, Právo, Kristýna Šopfová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dodatečná dávka vakcíny proti covidu-19 pomohla navýšit imunitní ochranu jen u necelé poloviny rizikových pacientů po transplantaci. Zřejmě kvůli silné pooperační léčbě. Vypozorovali to lékaři motolské nemocnice, kde koncem srpna naočkovali 15 pacientů po transplantaci plic.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Ani po ukončeném očkování se u nich nevytvořily protilátky a byli tak vysoce ohrožení nákazou. Navzdory slabšímu efektu lékaři radí v aplikaci posilujících dávek pokračovat.

Studie: Účinnost Pfizeru proti nákaze prudce klesá

Koronavirus

„Příčinou nízké imunitní odpovědi je s největší pravděpodobností velmi silná imunosupresivní (tlumící imunitní reakci) léčba, kterou pacienti po transplantaci plic musí trvale užívat,“ vysvětlil Právu internista a transplantační lékař Jan Havlín z Fakultní nemocnice Motol, který se na léčbě podílel.

„Nicméně i přes tyto výsledky a vzhledem k tomu, že jsme u žádného z 15 pacientů po třetí dávce vakcíny nezaznamenali závažnější nežádoucí účinky, doporučujeme v tuto chvíli třetí dávku všem pacientům po transplantaci plic bez protilátkové odpovědi po dávce druhé,“ dodal lékař.

Dvě nestačily. Třetí dávku v Motole podali už 15 pacientům s transplantovanými plícemi

Koronavirus

Dodatečnou dávku vakcíny od Pfizeru dostali pacienti tři měsíce po druhé dávce. S odstupem tří týdnů pak lékaři zjišťovali, nakolik plní vakcinace svůj účel. Zatímco k vytvoření protilátek došlo pouze u dvou z 15 pacientů (13 procent), buněčnou odpověď zaznamenali lékaři u sedmi z 15 pacientů (47 procent).

Rozdáno 7400 třetích dávek

Po zvážení a se souhlasem pacientů začali lékaři v Motole s očkováním ještě předtím, než došlo k plošnému schválení aplikace posilujících dávek. Ministerstvo zdravotnictví je doporučuje především skupinám ohroženým těžkým průběhem covidu, tedy seniorům a pacientům s chronickým onemocněním či oslabenou imunitou.

Covid zasadil tvrdou ránu transplantacím

Koronavirus

Podle vakcinologa Romana Chlíbka data z Izraele ukazují, že po šesti až osmi měsících u seniorů klesá účinnost očkování i na závažné formy covidu19. V Česku podle něj nebyl dosud potvrzen žádný případ úmrtí po očkování proti covidu, kdy by smrt souvisela s vakcinací. Z přibližně 40 tisíc lidí, kteří podle dostupných dat mají na vakcínu nárok, si pro třetí dávku přišlo zatím přes 20 000 lidí.

Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška jde především o zdravotníky, kteří byli očkováni mezi prvními. Na řadě míst se očkují přímo na pracovištích v nemocnici a nemusejí nikam docházet.

Povolení EMA pro 18 plus

Evropská léková agentura (EMA) nedávno podpořila podání třetí dávky lidem se sníženou imunitou, a to minimálně 28 dní po druhé dávce očkování. Posilující dávku u lidí, kteří nemají takové zdravotní potíže, povoluje EMA starším 18 let aspoň půl roku od ukončené vakcinace.

Evropská léková agentura schválila očkování třetí dávkou

Evropa

České ministerstvo zdravotnictví v rozhodnutí ze začátku září nestanovilo další věkové omezení. Vychází se z toho, pro jakou skupinu již byly vakcíny schváleny.

Reklama

Výběr článků

Načítám