Hlavní obsah

Španělští patologové zkoumají, jak koronavirus pustoší lidské plíce

Novinky, Filip Šára

Když poprvé dorazili do nemocnic pacienti infikovaní novým typem koronaviru, podivná kombinace příznaků lékaře mátla. Kromě symptomů podobných nachlazení ztratilo mnoho pacientů také čich a chuť či se u nich objevily kožní vyrážky. Jiní hlásili potíže s pamětí, někteří skončili na plicních ventilátorech. Agentura AP přináší zprávu, jak k lepšímu porozumění nemoci covid-19 přispěli patologové ve Španělsku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Takto vypadají plíce pacienta, který zemřel na covid-19Video: AP

 
Článek

V počátcích pandemie jsme měli v nejlepším případě vlastně jen laboratorní test, který pouze mohl potvrdit, zda je někdo „covid pozitivní”, či nikoli. Jinak se mohli lékaři jen dohadovat, co přesně se děje v tělech nakažených pacientů.

Plíce pacientů s viry vykazovaly významnou posmrtnou ztuhlost.

První podrobnosti o tom tak mohli až v nemocničních márnicích přinést patologové po pitvách.

Patolog: Bez covidu by rizikoví pacienti nemuseli zemřít

Koronavirus

Díky pitvám prováděným odborníky, jako je například Virginia de Lucasová z fakultní nemocnice Fundación Jiménez Díaz v Madridu, víme nyní mnohem více o tom, jak koronavirus infikuje a někdy i pustoší lidské tělo.

Se svými kolegy začala de Lucasová v dubnu odebírat pitevní vzorky od zemřelých pacientů, kteří byli pozitivně testováni na přítomnost viru SARS-CoV-2. Celkově bylo ve Španělsku provedeno 50 pitev na celostátní úrovni, z toho asi 10 provedla tato nemocnice, píše AP.

„Vše pro nás bylo neznámé. Nevěděli jsme, jak se máme chovat, jak si předávat nástroje, báli jsme se dotýkat se navzájem atd., takže přiznávám, že při první takovéto pitvě jsem skutečně měla obavy,” uvedla madridská patoložka.

Ztráta houbovité konzistence a funkční kapacity plic

Studie zemřelých pacientů potvrdily, že covid není jen onemocněním dýchacích cest. Jak je již obecně známo, kromě „útoku na plíce” může koronavirus také infikovat srdce, mozek, játra, ledviny, tlusté střevo a další životně důležité orgány.

Uzdravili jste se z covidu? I tak si nechte zkontrolovat plíce, vybízejí lékaři

Koronavirus

Ale právě plíce jsou jedním z hlavních postižených orgánů – u zemřelých pacientů pozorovali patologové ztrátu houbovité konzistence a funkční kapacity plic.

„Plíce pacientů s viry vykazovaly významnou posmrtnou ztuhlost,” konstatovala pro AP další lékařka Emilia Barrerová.

Dlouhodobý covid: toto jsou čtyři jeho projevy

Koronavirus

Reklama

Související články

Češi vyvinuli ventilátor, který chce i Amerika

Další úspěch celosvětového významu si připsalo České vysoké učení technické (ČVUT), týmy odborníků, výrobce i obyčejní lidé, kteří ve sbírce vybrali přes 27...

Výběr článků

Načítám