Hlavní obsah

Slovenský ministr navrhuje lockdown. Aby mohly být Vánoce bez přísných opatření

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Slovenský ministr zdravotnictví Vladimír Lengvarský v pondělí avizoval, že požádá vládu o zavedení lockdownu na tři týdny pro všechny Slovensko. Lockdown už dříve zmiňoval premiér Eduard Heger, ten nevyloučil ani povinného očkování, bude-li se pandemická situace dál zhoršovat.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Testovací autobusy v Bratislavě (ilustrační foto)

Článek

„Pokud lockdown zavedeme rychle, Vánoce můžeme mít bez přísných opatření,“ řekl Lengvarský.

Lockdown už dříve nevyloučil ani Heger. Ten zvažuje i povinné očkování. „Ideální cesta je povinné očkování generace 65+ nebo 60+ podle toho, jak se odborníci rozhodnou. Domnívám se, že 50+ by bylo nejlepší,“ řekl Slovenskému rozhlasu.

Dodal, že jedná s právníky, zda povinné očkování není v rozporu s ústavou.

Připustil, že ho odmítají vládní strany Jsme rodina předsedy parlamentu Borise Kollára a Svoboda a Solidarita ministra hospodářství Richarda Sulíka.

Slovensko hlásí rekord. Poprvé překonalo hranici 9000 nakažených za den

Koronavirus

V současnosti je na Slovensku plně očkovaných 47 procent obyvatel.

„Premiér Heger zapaluje rozbušku, která může mít nedozírné důsledky,“ varovala opoziční strana Hlas-sociální demokracie expremiéra Petra Pellegriniho. Opoziční strana Směr-sociální demokracie avizovala, že se ve věci obrátí k ústavnímu soudu.

Svrčinová je pro povinné očkování proti covidu

Domácí

Od pondělí platí na Slovensku v podstatě lockdown pro neočkované, kteří se nedostanou například o obchodních domů ani s negativním testem na covid-19. Neočkovaní si mohou nakoupit pouze v obchodech v potravinách, drogeriích a lékárnách.

Zaměstnavatelé dostali právo kontrolovat zaměstnance, zda jsou očkováni, překonali covid nebo mají negativní PCR či antigenní test.

Podle tzv. covid automatu má Slovensko od pondělí 22. listopadu 2021 celkem 54 okresů s nejvyšším stupněm ohrožení.

Na Slovensku si neočkovaní neškrtnou už ani v nákupních centrech

Zahraniční

Na Slovensku zaznamenali v neděli 4544 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2. Zemřelo 58 infikovaných. V nemocnicích je 3021 pacientů s potvrzeným covidem-19, z toho 271 na JIP a 259 na plicní ventilaci. Celkově bylo v zemi dosud pozitivně testováno 614 684 lidí. Od začátku pandemie na Slovensku zemřelo 13 919 lidí.

Devět tisíc nákaz
Vůbec poprvé denní přírůstek nákazy koronavirem na Slovensku překročil hranici devíti tisíc.
Stalo se tak v pátek poprvé od začátku pandemie.
Ke kritické třítisícové hranici se v zemi těsně přiblížil údaj o vytížení covidových lůžek.

Reklama

Výběr článků

Načítám