Hlavní obsah

Slovensko hlásí rekord. Poprvé překonalo hranici 9000 nakažených za den

– Bratislava • Aktualizováno

Denní přírůstek nově potvrzených případů nákazy koronavirem na Slovensku v pátek poprvé od začátku pandemie překročil hranici 9000. Národní centrum zdravotnických informací oznámilo, že za uplynulý den přibylo 9171 infikovaných. Ke kritické třítisícové hranici se v zemi těsně přiblížil údaj o vytížení covidových lůžek.

Mapa covidu na Slovensku

Článek

Národní centrum uvedlo, že téměř 71 procent z nově nakažených nebylo očkováno ani jednou dávkou protikoronavirové vakcíny. Laboratoře v pátek prověřily celkem 27 267 vzorků PCR testů, z nichž bylo pozitivních 33,63 procenta.

Předchozí maximum denních přírůstků infikovaných zaregistrovali na Slovensku v úterý, kdy testy odhalily 8342 případů nákazy. Celkový počet osob, u nichž PCR testy potvrdily koronavirus, podle národního centra do dneška vystoupil na 602 413.

Na Slovensku si neočkovaní neškrtnou už ani v nákupních centrech

Zahraniční

Premiér nevyloučil lockdown

Slovenský premiér Eduard Heger nevyloučil v zavedení lockdownu a povinného očkování, pokud se bude pandemická situace dál zhoršovat. „Ideální cesta je povinné očkování generace 65+ nebo 60+ podle toho, jak se odborníci rozhodnou. Domnívám se, že 50+ by bylo ideální,“ řekl předseda vlády pro Slovenský rozhlas.

Heger uvedl, že jedná s právníky, zda povinné očkování není v rozporu se slovenskou ústavou. Připustil, že proti povinnému očkování jsou zatím vládní strany Jsme rodina předsedy parlamentu Borise Kollára a strana Svoboda a Solidarita ministra hospodářství Richard Sulíka. „Jsem přesvědčený, že pokud tady nechceme opakované vlny a lockdowny, tak jiná cesta, než vakcína není,“ dodal premiér. V současnosti je na Slovensku plně očkovaných 47 procent obyvatel.

Opoziční strana Hlas - sociální demokracie expremiéra Petra Pellegriniho kritizovala záměr povinného očkování pro seniory. „Iniciováním povinného očkování proti covidu zapaluje premiér Heger ve slovenské společnosti rozbušku, která může mít nedozírné důsledky,“ varovala strana Hlas.

Za pátek přibylo ve slovenských nemocnicích 52 lidí s nemocí covid-19, kterou právě nový typ koronaviru vyvolává. Celkový aktuální počet takovýchto hospitalizovaných pacientů se zvýšil na 2997 a o víkendu podle všeho překročí hranici tří tisíc, kterou ministr zdravotnictví Vladimír Lengvarský už dříve označil za kritickou v souvislosti se zajištěním zdravotní péče. Na jednotkách intenzivní péče nyní leží 268 nemocných, z nichž 256 potřebuje podporu umělou plicní ventilací.

V souvislosti s covidovým onemocněním v pátek na Slovensku zemřelo 37 lidí. Celkově v zemi evidují 13 818 těchto úmrtí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám