Hlavní obsah

Na hranicích s Německem se dělají fronty už druhý den, v Pomezí vznikne nové odběrové místo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pomezí
Aktualizováno

Na hranicích s Bavorskem na západě Čech na Pomezí na Chebsku se v neděli stejně jako v sobotu tvořily fronty pendlerů čekajících na testy kvůli šíření nového typu koronaviru. Zástupci Karlovarského kraje a záchranného systému se proto dohodli, že vznikne testovací místo už na hranicích v Pomezí. Další místa pak podle premiéra Andreje Babiše (ANO) mohou vzniknout v Železné Rudě a ve Strážném.

Foto: vor, Právo

Pendleři čekají na Pomezí na testy na covid (24. ledna 2021)

Článek

Od nedělního rána pokládá Bavorsko Českou republiku za epidemicky vysoce rizikovou oblast a po lidech vstupujících na jeho území požaduje testy na covid-19 každých 48 hodin.

Německo zpřísňuje kontroly cestujících Čechů

Koronavirus

Tato situace se výrazně dotýká především pendlerů mířících do Bavorska za prací. Již od sobotního rána se tak na hranicích na Pomezí tvořily velké fronty. Dle vyjádření místostarosty Chebu Jiřího Černého (VPM) čekalo v sobotu dopoledne na testy kolem tisícovky pendlerů.

Fronty na hranicích s Německem, tisícovka pendlerů čekala na test

Koronavirus

Stejná situace nastala i v neděli. Nicméně jak uvedla policejní mluvčí Karlovarského kraje Zuzana Týřová, po druhé hodině odpoledne fronty pendlerů opadly.

K situaci na přechodech do Německa se na sociálních sítích vyjadřují pendleři i místní. Podle nich na Pomezí, kde se přechází do bavorského okresu Wunsiedel, Němci na covid testují pendlery dlouhodobě.

"Mobilní odběrové místo vznikne v prostoru bývalé celnice na odstavném parkovišti za čerpací stanicí ARMEX Oil v Pomezí nad Ohří. Bude v provozu od pondělí 25. ledna 4:00 ráno. Jeho provoz zajistí hasiči a další pracovníci, kterých bude na místě celkem 14," uvedl hejtman Petr Kulhánek (za STAN).

Půjde o takzvaný systém drive-in, lidé tedy přijedou autem, u prvního stanu vyřídí nezbytnou administrativu, u druhého stanu absolvují antigenní testování provedené zdarma. Poté na parkovací ploše počkají na výsledek. "Snažíme se tak pendlerům vyjít vstříc a pomoci s pořízením testu. Děkujeme zároveň všem, kteří se podílejí na tomto operativním řešení, i městu Cheb, které o víkendu zajistilo společně s hasiči horký čaj pro pendlery čekající na hranicích na odběry," uvedl Kulhánek.

Další místa by pak mohla vzniknout v Železné Rudě na Klatovsku a Strážném na Prachaticku. Na Facebooku to v neděli řekl premiér Andrej Babiš s tím, že o situaci bude v pondělí jednat se svým bavorským protějškem Marcusem Söderem.

Foto: vor, Právo

Pendleři čekají na Pomezí na testy na covid (24. ledna 2021)

V Chebu je ještě přechod Svatý Kříž, přes nějž se přejíždí do okresu Tirschenreuth, kde otevřou ve Waldsassenu testovací místo v pondělí v 06:00.

Nápor vypukne v pondělí

V Plzeňském kraji je po nedělním zpřísnění opatření na největších hraničních přechodech zatím klid a teprve se připravují testovací místa. „Kolony nikde nejsou,” řekla policejní mluvčí za Plzeňský kraj Dagmar Brožová. Nápor vypukne v pondělí.

„Zaměříme se na výkon služby a budeme reagovat podle vzniklé situace,” uvedla. Možná testovací místa se budou teprve prověřovat. Už brzy ráno budou hlídky přechody monitorovat.

Podle koordinátorky česko-bavorské spolupráce Simony Fink ze Zemského úřadu v Regenu zahájí Bavorsko bezplatné rychlotesty pendlerů v pondělí od 05:00 do 09:00 na německé straně přechodu Železná Ruda v Arberlandhalle v Bayerisch Eisensteinu. Okres Regen tak chce podpořit pendlery i regionální firmy. V nejbližší době budou podle Fink následovat testovací místa na dalších přechodech. Konkrétní pokyny od ministerstev zatím nepřišly.

„Doufám, že se další postup vyjasní během pondělí. Zatím nevím nic o tom, že by byly testovací stanice někde na hranicích,” řekl Jan Průha ze sdružení Pendleři bez hranic, který hovoří za pendlery v Plzeňského kraje. Němci budou uznávat antigenní testy.

Proplácené budou dva testy týdně

Bavorsko podle šéfky Asociace pendlerů ČR Zuzany Vintrové slíbilo proplácet dva testy týdně. Pro čtyřsměnný provoz jsou ale potřeba čtyři testy týdně, řekla. Podle ní panuje mezi pendlery velká nervozita.

Asociace, ministerstva i vláda tlačí na bavorskou vládu, aby počet povinných testů pendlerů snížila. Premiéři by spolu měli znovu hovořit v pondělí. Podle Vintrové vinou tak častých povinných testů, které jsou „logisticky neproveditelné”, zkolabuje české i německé příhraničí. Čechů, kteří jezdí denně do Německa za prací, je kolem 60 tisíc. Pendleři zvažují, že kvůli tak přísným nařízením začnou marodit.

Asociace čeká na přesné znění nařízení bavorské vlády čtvrtý den. Podle dosavadních diplomatických informací budou muset mít testy také pendleři, kteří už prodělali covid, i očkovaní Češi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám