Hlavní obsah

Rušíme omezení a nové případy už ani nebudeme počítat. Singapur mění přístup ke covidu

Novinky, mso
Singapur

Světem se šíří nakažlivější koronavirová varianta delta a výjimkou nejsou ani státy v asijsko-pacifickém regionu. Zatímco většina z nich se vrací k přísnějším opatřením, Singapur se rozhodl pro jinou cestu. Všechna omezení plánuje zrušit a přestane dokonce počítat denní přírůstek nových případů, uvedla CNN.

Foto: ČTK

Singapur možná změní svůj přístup k pandemii

Článek

S návrhem tohoto plánu přišli tři singapurští ministři a členové pracovní skupiny pro boj s nemocí covid-19. Země by tak zrušila veškeré karantény, obnovila možnost shromažďování ve větším počtu lidí a zkrátka vrátila život k normálu.

Takový postup je zcela opačný od tzv. nulového přenosu, jenž uplatňuje většina států a který je v podstatě závislý na karanténě. S šířením nových variant je ale podle návrhu nemožné a dlouhodobě neudržitelné tato karanténní nařízení dodržovat.

Vakcína od Moderny je účinná proti mutacím, oznámil výrobce

Koronavirus

„Covid možná nikdy nezmizí. Dobrou zprávou je, že život se i s touto nemocí dá normálně žít,“ uvedli ve společném prohlášení ministr obchodu Gan Kim Jong, ministr financí Lawrence Wong a ministr zdravotnictví Ong Je Kung. „Můžeme tak z pandemie udělat mnohem menší nebezpečí ve stylu chřipky, slintavky, kulhavky či planých neštovic a pokračovat v našich životech,“ dodávají.

Jak na to?

Klíčovým prvkem pro tento přístup je vysoká proočkovanost. Singapur má aktuálně naočkované téměř dvě třetiny dospělé populace alespoň jednou dávkou. Do 9. srpna by chtěl mít dvě třetiny plně naočkované. „Vakcíny jsou vysoce efektivní a snižují riziko infekce i přenosu,“ vysvětlují ministři.

Pandemie v Rakousku pro očkované skončila, oznámil Kurz

Evropa

S navyšující se proočkovaností chce proto Singapur snižovat monitorování denních případů covidu-19. Nově by zaznamenával pouze vážnější případy vyžadující hospitalizaci. Podobně už v zemi funguje například sledování případů chřipky.

Návrh ministrů počítá také s nakažlivějšími variantami, které se aktuálně ve světě šíří. Občané by mohli později dostat třetí dávku vakcíny a Singapur by také odstartoval víceletý vakcinační program.

Testování a trasování by zrušeno nebylo. Spíše než formou kontrolních testů by ale probíhalo před velkými společenskými událostmi či při cestách ze zahraničí domů. Zároveň by země přešla z PCR testů (dlouhé čekání na výsledek) k rychlejším metodám (například foukací testy).

Británie ustupuje od covid-pasů. K viru chce přistupovat jako ke chřipce

Evropa

Návrh také počítá s tím, že časem bude existovat více léčebných metod proti koronaviru.

Singapur ve svém tažení zůstává zatím osamocený. Většina zemí, a to nejen v asijsko-pacifickém regionu, se spoléhá na již vyzkoušený přístup nulového přenosu. Ten spoléhá na různá omezení a především na nutnost karantény ve chvíli, kdy má člověk buď pozitivní test na covid-19, nebo přišel do kontaktu s nakaženým.

Anketa

Souhlasíte s přístupem, že s koronavirem se dá žít a zavádět dlouhodobá opatření je s novými mutacemi neudržitelné?
Ano
87,1 %
Ne
12,9 %
Celkem hlasovalo 7109 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám