Hlavní obsah

Vakcína od Moderny je účinná proti mutacím, oznámil výrobce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vakcína Spikevax od společnosti Moderna funguje proti všem mutacím, včetně indické zvané delta, oznámil výrobce. Farmaceutická společnost své tvrzení opírá o výsledky studie, kdy odebrala vzorky krve osmi účastníkům stude týden poté, co dostali druhou dávku očkovací látky a vzorek vystavili účinkům mutací. Vakcína generovala vysoké hladiny protilátek proti všem mutacím, včetně indické.

Foto: Eduardo Munoz, Reuters

Vakcína společnosti Moderna

Článek

V případě indické mutace „nastalo pouze mírné snížení neutralizačního titru“ oproti jiným mutacím. Nejnižší pokles nastal vůči britské mutaci alfa.

„Tato nová data povzbuzují a posilují naši víru, že vakcína Moderna by měla chránit před nově zjištěnými variantami,“ uvedl generální ředitel Stéphane Bancel.

Studie navazuje na předchozí výzkum, který ukázal, že je pravděpodobné, že příjemci produktů Moderna a Pfizer nebudou potřebovat posilovací dávky.

Vakcíny mRNA ochrání před covidem-19 řadu let, zjistila studie

Koronavirus

Pro studii, která byla zveřejněna na webu bioRxiv.org tým zkoumal, jak dobře fungovaly vzorky krve proti 16 mutacím, včetně původního kmene.

Výsledky ukázaly, že vakcína fungovala nejlépe proti mutaci, známé jako B.1.1.7, která byla poprvé identifikování ve Velké Británii a vědci ji nazývají alfa. U ostatních mutací byl zaznamenán pokles neutralizačních protilátek, nebyl ale tak významný, aby vakcína nechránila, uvedla společnost v tiskové zprávě.

Akcie Moderny raketově rostou, její vakcína zabírá i na deltu

Ekonomika

V případě mutace beta pocházející z Jižní Afriky a variantě gamma z Brazílie klesly hladiny neutralizačních protilátek 6,9krát, respektive 3,2krát. U indické mutace zvané delta hladiny neutralizačních protilátek klesly jen 2,1krát, což bylo méně než u všech ostatních variant.

Doživotní imunita

Kromě účinnosti proti mutacím viru nová studie naznačuje, že vakcína společnosti Moderna ale i Pfizer/BiNTech mohou poskytovat celoživotní ochranu proti koronaviru, připomněl server The New York Times s odvoláním na vědce z Washingtonské univerzity v St. Louist.

„Je to dobré znamení a důkaz toho, jak odolná je naše imunita po této vakcíně,“ řekl Ali Ellebedy, imunolog z Washingtonovy univerzity.

Vědci zkoumali lymfatické uzliny, které produkují typ buňky imunitního systému známý jako paměťová B buňka. V rámci studie dostalo 14 lidí obě dávky vakcíny Pfizer. Mezi nimi bylo osm lidí, kteří už covid prodělali.

Očkování, nebo nákaza, jiná volba neexistuje, tvrdí německý ministr

Koronavirus

Paměťové B buňky se uzamknou na povrch napadajících patogenů a označí je pro zničení jinými imunitními buňkami. Mohou také po celá léta, dokonce i desetiletí, cirkulovat v krvi a imunitní systém je může vyvolat, pokud dojde k další infekci.

Tým odebral vzorky z lymfatických uzlin pětkrát, a to tři týdny, čtyři týdny, pět týdnů, sedm týdnů a patnáct týdnů po první dávce. Výsledky ukázaly, že i čtyři měsíce poté měli příjemci vysoce aktivní germinální centra a počet paměťových B buněk, které rozpoznávaly virus, neklesl.

Lidé, kteří dostali obě dávky vakcíny založené na technologii mRNA, měly silné a „trvalé“ imunitní odpovědi. Podle britského Daily Mailu tak zřejmě nebudou potřebovat třetí vakcínu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám