Hlavní obsah

Šéf Pfizeru: Posilující dávky budou každý rok

Třetí, čtvrtá, pátá dávka proti covidu-19, a tak dále každý rok. Předpokládá to Albert Bourla, šéf americké farmaceutické společnosti Pfizer.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Pfizer/BioNTech

Článek

Na otázku stanice BBC, jestli si myslí, že po třetí injekci bude nutné podávat ještě další dávky vakcíny, odpověděl: „Odhaduji, že k udržení velmi vysoké úrovně ochrany bude pravděpodobně třeba každoroční přeočkování.“

Bourla poskytl rozhovor ještě před odhalením nové koronavirové varianty omikron, která je vysoce nakažlivá, zdá se však, že nezpůsobuje závažnější průběh onemocnění.

Firma nyní pracuje na vakcíně přizpůsobené omikronu, která by mohla být k dispozici za tři měsíce.

Funguje vakcína od Pfizeru na omikron? Izrael je opatrně optimistický

Blízký a Střední východ

Pfizer, který spolupracuje s německou společností BioNTech, tento rok prodal vakcíny za nejméně 35 miliard dolarů (přes 784 miliard korun).

Na otázku, jestli není nemorální na pandemii vydělávat, Bourla odvětil, že podstatné je, že byly zachráněny miliony životů. „Globální ekonomice jsme ušetřili triliony dolarů,“ dodal.

Společnost Pfizer v exkluzivním vyjádření pro Novinky minulý týden uvedla, že proti aktuálně se šířícím variantám koronaviru bude účinkovat přeočkování třetí dávkou vakcíny Comirnaty, kterou vyvinula ve spolupráci s BioNTech.

„Přestože společnosti Pfizer a BioNTech věří, že třetí dávka vakcíny Comirnaty má potenciál zachovat nejvyšší úroveň ochrany proti všem v současnosti známým variantám, včetně varianty delta, zůstáváme ostražití a vyvíjíme aktualizovanou verzi vakcíny, která je zaměřena na celý s-protein delty,“ uvedla společnost pro Novinky.

Pfizer by si prý poradil i s omikronem a dalšími variantami koronaviru.

„Pokud by se ukázalo, že třetí dávka současné vakcíny Comirnaty by člověka proti dalším budoucím variantám nechránila, Pfizer a BioNTech jsou schopny zhruba do 100 dní vyvinout a vyrobit vakcínu ušitou na míru konkrétní variantě,“ dodala společnost.

Pfizer pro Novinky: Vakcínu už upravujeme

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám