Hlavní obsah

Se slabším omikronem nemusí být antigenní samotesty spolehlivé

Stále více lidí si stěžuje, že i když měli příznaky onemocnění covid-19, antigenní samotesty ho nepotvrdily. Zádrhel může mít hned několik důvodů – málo kvalitní testy, špatné načasování odběru a především slabší omikron, kde infekci zachytí jen citlivější PCR test.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Antigenní testy pro školy (ilustrační foto)

Článek

„Od nedělního rána jedno dítě kašlalo, druhé bolela hlava, stěžovaly si i na krk. Obě jsme hned otestovali antigenními samotesty, každé jiným, které dobře zafungovaly u manžela, když měl loni v listopadu deltu,“ popsala Právu čtenářka Martina.

Možná rizika omikronu: vyšší nakažlivost, nižší odhalitelnost a účinnost vakcín

Zahraniční

„Večer už děti měly horečku, ale pořád jsme kvůli negativním testům věřili, že je to jen nějaká obyčejná viróza. Po víkendu jsme se ale raději šli otestovat PCR testy, které ukázaly, že s výjimkou manžela, který měl jako jediný deltu, jsme všichni pozitivní na omikron,“ dodala Martina.

Po nedělních negativních antigenních testech dětí se rodina vydala popřát tchyni k narozeninám a teď se bojí, zda onemocnění k prarodičům neza­vlekla. Od úterý žena bojuje s horečkou a obává se, zda nenakazila kolegy v práci.

Otestovala jsem se v práci a byla jsem negativní. Přes den mě ale začalo bolet v krku a PCR test covid prokázal
paní Martina

To, že by člověk měl dát primárně na to, jak se cítí, než vyrazí kamkoliv ven, ukazuje i další případ.

„Dva dny po sobě jsem si dělala antigenní testy, protože mi bylo špatně. Měla jsem příznaky – velkou únavu, bolest svalů, zvýšenou teplotu. Teprve třetí den mi na antigenním testu vyšlo, že jsem pozitivní,“ svěřila se Právu Valerie s tím, že covid poté potvrdil i PCR test.

Testování ve školách odhalilo 8167 případů nákazy

Domácí

Odsoudit antigenní testy s tím, že zkrátka nefungují, by bylo nicméně krátkozraké. Je třeba zohlednit jejich kvalitu, způsob odběru i specifika, která omikron pravděpodobně má.

Navíc se také může stát, že antigenní test odhalí nákazu dříve než test PCR. Jeden takový případ, o kterém redakce ví, se stal minulý týden. PCR test neodhalil nákazu, na kterou ale ve stejný den ukázal antigen. PCR test byl pozitivní až po dvou dnech.

Na trhu je k dostání velké množství antigenních samotestů. Od plivacích přes odběr ze slin až po stěr z přední části nosu nebo krku. Liší se cenově i kvalitou.

Jejich analýzu udělala ještě před nástupem omikronu Vysoká škola ekonomická ve spolupráci s Ústavem zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) a dalšími experty.

„Podle studie měly testy po­užívané v ČR v průměru asi 69procentní citlivost (záchyt), ale byly tam i testy, které měly desetiprocentní,“ přiblížila viroložka Ruth Tachezy z Ústavu hematologie a krevní transfuze.

Amerika objednává testy zdarma, Biden plní slib

Amerika

Zcela nejhůř podle ní dopadly testy ze slin. „Ministerstvo zdravotnictví doporučuje k po­užívání antigenní testy, které splňují určité parametry. Konkrétně jde o specifitu okolo 97 procent a citlivost okolo 90 procent,“ uvedl mluvčí resortu Ondřej Jakob.

Certifikováno je v Česku aktuálně 88 testů pro domácí použití.

Někteří výrobci nabízejí několik druhů AG samotestů pod různými názvy. Problém je v tom, že certifikace vychází z údajů výrobce, a zda se skutečně ověřuje, se neví.

Častý test je účinný

Vedle školáků a zaměstnanců škol se od pondělí musí pravidelně testovat i všichni pracovníci ve firmách. Využívání AG testů má podle expertů smysl při častějším opakování a při zvyšujícím se počtu nakažených v populaci.

„Časté testování i méně citlivým testem je v situaci vysokého promoření docela účinné,“ poznamenal biochemik Jan Konvalinka s odkazem na nedávno publikovaný rozbor sociologa Daniela Prokopa a datového analytika Josefa Šlerky.

Odběrová centra pod tlakem. Medici nestíhají

Koronavirus

„S postupujícím rozšířením nákazy funkčnost antigenních testů prudce stoupá. Zejména na vrcholu epidemie je lepší posílat domů do izolace lidi s pozitivním antigenním testem i před konfirmací citlivějším PCR testem,“ zmiňuje dvojice v analýze.

„Ten totiž v době vysokého rozšíření epidemie nákazu často potvrdí. Pokud však do té doby zaměstnavatel nechá pozitivního člověka na pracovišti, ten může nakazit ostatní,” dodává.

Při větším množství nakažených ve společnosti navíc pravděpodobnost, že bude pozitivní někdo, kdo nemocný ve skutečnosti není, klesá.

Reklama

Výběr článků

Načítám