Hlavní obsah

Scheisse. Německý ministr sepsul Evropskou komisi i dodávky vakcín

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Akutní nedostatek vakcín, chaos v termínech očkování, naštvanost lidí, vleklý a finančně náročný lockdown. To vše vytvořilo třaskavý koktejl, kdy i ostříleným politikům v německé vládě tečou nervy, píše deník Bild. Při pondělním jednání kabinetu jinak klidný a rozvážný vicekancléř a ministr financí Olaf Scholz (SPD), ztratil nervy a na adresu Evropské komise a její šéfky Ursuly von der Leyenové měl jen jedno slovo: „Scheisse”, píše server týdeníku Focus.

Foto: Joachim Herrmann, Reuters

Německý ministr financí Olaf Scholz

Článek

Nezávisle na sobě několika deníkům potvrdili různí ministři, že Scholz zuřil. „Evropská komise objednala vakcín příliš málo a příliš pozdě. Je to na h...,“ nebral si servítky. Osobně nemá prý náladu na to, „tuhle sr... znovu opakovat během vakcinační kampaně v Německu“.

Evropská komise vydává debakl s vakcínami za rafinované vyjednávání, kritizuje Focus

Koronavirus

Zpočátku sice jméno šéfky Evropské komise Ursuly von der Leyenové nepadlo, ale nakonec se ministr financí nevyhnul tomu, aby ji jmenoval a obvinil z debaklu kolem jednání o vakcínách. „To, co se děje v Bruselu, to je svinčík Evropské komise, a zejména von der Leyenové,“ prohlásil. Scholze vytáčí i chování komise, která popírá problémy, mlží a odmítá odpovědnost bez ohledu na to, jaké škody budou způsobeny.

EU zvrtala nákup a distribuci vakcín, píše Daily Mail

Evropa

Kancléřka Angela Merkelová nechala ministra nadávat a rozčilovat se do chvíle, než padlo jméno von der Leyenové. V tu chvíli do ministrova rozhořčení vstoupila a začala šéfku Evropské komise bránit. Kancléřka je podle vysokých unijních kruhů pravděpodobně posledním politikem v Berlíně, který šéfku Evropské komise stále hájí, píše server deníku Bild.

Očkování proti koronaviru v Německu je propadák, kritizují politici

Koronavirus

EU zatím očkovala jen 2,5 procenta své populace, zatímco Británie přes 12 procent. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová hájí pomalé tempo očkování slovy, že Unii jde o bezpečnost. „Některé země začaly očkovat chvíli před Evropou (Evropskou unií), to je pravda. Ale uchýlily se k tomu, že schvalovacími procedurami pro nouzové nasazení vakcíny prošly za 24 hodin. Komise a členské státy se shodly, že nebudou dělat kompromisy, pokud jde o požadavek účinnosti a bezpečnosti kladený na schválení vakcín,“ prohlásila von der Leyenová.

Reklama

Výběr článků

Načítám