Hlavní obsah

Rozvolnili ve stejný den. V Nizozemsku případů přibývá, v Norsku naopak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nizozemsko a Norsko patří k dalším dvěma státům, které 25. září sáhly k rozvolněním díky vyšší proočkovanosti. Zajímavostí je ale počet nových případů a hospitalizovaných, kde se situace v obou zemích liší. Společným prvkem ale zůstává, že v případě zemřelých jsou obě země pod svými vlastními průměry.

Foto: Profimedia.cz

Očkování proti koronaviru v Nizozemsku

Článek

Poslední zářijový den přibylo v Nizozemsku 1732 případů, což bylo o 87 více než je sedmidenní průměr, 47 lidí skončilo ten samý den v nemocnicích (12 nad průměrem) a dva lidé zemřeli (průměr na jeden den je v Nizozemsku za poslední týden 3,7).

Z čísel je tedy patrné, že rozvolnění mělo za následek vyšší počet případů i pacientů, kteří s covidem-19 skončili v nemocnicích. Za den v průměru vyjde pozitivní test 9,9 lidem na 100 tisíc obyvatel, přičemž nizozemská vláda bere jako výstražné číslo 7.

Rusko hlásí čtvrtý den v řadě rekordní počet úmrtí na koronavirus

Evropa

List NLTimes upozornil, že i přes aktuálně vyšší čísla zažilo Nizozemsko poměrně klidné září a případů v tomto měsíci přibývalo málo. Národní institut veřejného zdraví ale varoval, že to jde ruku v ruce s počtem testů, kterých bylo v září také málo.

Vláda na svých stránkách ale upozorňuje, že čísla jsou stabilní. „Většina lidí, kteří skončí v nemocnicích či má pozitivní test, je neočkovaná,“ píše se ve vyjádření na webu. Nizozemsko tak mohlo od 25. září sáhnout k dalšímu rozvolňování.

Roušky a respirátory jsou povinné v městské hromadné dopravě a na letištích, zrušeny ale byly povinné rozestupy metru a půl, bary a restaurace už mohou pracovat s plnou kapacitou, je pouze potřeba se prokázat při vstupu certifikátem o očkování, prodělání nemoci či testu.

Úplné rozvolnění bez jakýchkoli opatření bude podle vlády možný až ve chvíli, kdy bude proočkovanost „maximální”.

Stejný krok, jiné výsledky

Norsko ke stejnému datu sáhlo k ještě progresivnější strategii a po 561 dnech se vrátilo ke každodennímu životu „se zvýšenou nouzovou připraveností“. Znamená to, že v Norsku už není třeba dodržovat žádná nařízení včetně nošení roušek. Zůstat v izolaci, pokud se u člověka projeví příznaky onemocnění covid-19, je nadále jedinou podmínkou.

Praktici radí, jak postupovat při domácí léčbě covidu

Koronavirus

Paradoxně přitom ve čtvrtek 30. září mělo Norsko ještě lepší čísla než Nizozemsko, přitom proočkovanost obou zemí se podle serveru Our World in Data liší jen nepatrně. V Norsku je plně očkováno 67,7 procenta dospělé populace a v Nizozemsku 66,1 procenta.

Norové ve čtvrtek zaznamenali 222 nových případů, což je o 512 méně, než je jejich sedmidenní průměr, pouze jeden člověk přitom skončil v nemocnici (průměr je 8) a rovnou také na jednotce intenzivní péče (průměr 2). V Norsku také ve čtvrtek nikdo na koronavirus nezemřel (sedmidenní průměr jsou 2 zemřelí).

V médiích se dokonce objevily články, že Norsko od rozvolnění bere koronavirus jako jeden z řady respiračních onemocnění. Tento mýtus se ale snaží tamní institut veřejného zdraví vyvrátit.

Volnější režim chystají další státy

„Náš přístup je takový, že ke covidu-19 přistupujeme jako k jednomu z respiračních onemocnění se sezónní variací. Znamená to, že kontrolní opatření budou podobná jako u jiných respiračních onemocnění, ale neznamená to, že je covid-19 stejně nebezpečný jako chřipka,“ uvedla šéfka Norského institutu veřejného zdraví Line Voldová.

Třetina lidí má „covidové potíže” i čtvrt roku po nemoci

Evropa

K Norsku a Nizozemsku se od 1. října přidají také další státy. Rozvolňovat plánuje Belgie, i když opatření v zemi nebudou rovnoměrná, rozhodovat se bude na základě jednotlivých částí země.

K většímu rozvolnění přistoupí také Portugalsko, které je nejproočkovanější zemí Evropy (vynecháme-li Maltu a Gibraltar) s 85 procenty. Tam v platnosti zůstanou jen roušky a respirátory v MHD, supermarketech a na větších akcích. Kapacity stadionů, restaurací či barů ale budou už naplno využívány.

Reklama

Výběr článků

Načítám