Hlavní obsah

Rekordní uzávěra: 26 milionů lidí v Šanghaji nesmí ani na nákup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínské úřady v úterý kvůli šíření koronaviru rozšířily uzávěru na celou Šanghaj, tedy na všech jejích 26 milionů obyvatel. Podle původního záměru se měla uzavírat vždy jenom polovina města. V megalopoli nepřestává přibývat případů nákazy koronavirem, za minulých 24 hodin jich bylo přes 13 000, o den dříve 9000.

Foto: Andy Wong, ČTK/AP

V Šanghaji čísla nakažených rostou i přes přísnou uzávěru.

Článek

Čína prosazuje v boji proti epidemii covidu-19 politiku nulové tolerance, takže kvůli několika případům zavírá celá města, Šanghaj je z nich zatím největší.

Podle stanice BBC lidé nesmějí vycházet z bytů, a to ani na nákup nezbytného zboží. Množí se zprávy o potížích při objednávání jídla a vody, protože se nedostává zásob ani personálu. Na sociálních sítích se množí příspěvky rozhořčených uživatelů, kteří se kvůli zahlcenému internetu nejsou schopni dostat k objednávkám.

Šanghaj rozšiřuje uzávěru. Infekce rostou

Koronavirus

Místa vyhrazená pro izolované jsou špatně vybavená, na některých jsou k dispozici pouze kempovací lehátka a nejsou tam sprchy. Lidé, s nimiž byli nakažení v blízkém kontaktu, mají být převezeni do jiných provincií.

Podle BBC někteří čínští odborníci uvádějí, že očkovaní, kteří se nakazí variantou omikron, nemusí do nemocnic a mohou zůstat doma, dokud se neuzdraví. Mnoho Číňanů ale o tomto pokynu neví, protože oficiální média o něm neinformují.

V Šanghaji je od března celkově 73 000 nakažených, většina případů je ale bezpříznaková a nebylo zaznamenáno ani jedno úmrtí. Šíří se především subvarianta omikronu BA.2, která je sice velmi nakažlivá, ale méně smrtící než například varianta delta. Problémy s nákazou má také provincie Ťi-lin a Peking.

Covid se šíří, ale lidé ho berou jako chřipku

Domácí

V Číně bylo sice naočkováno 90 procent lidí, ale domácí vakcínou, která se považuje za méně účinnou než vakcíny typu mRNA používané na Západě nebo v Hongkongu a Macau. Malou proočkovanost má Čína mezi lidmi staršími 80 let, v níž si nechala vakcínu dát asi polovina lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám