Hlavní obsah

Šanghaj rozšiřuje uzávěru. Infekce rostou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V největším čínském městě Šanghaji i přes částečnou uzávěru, která začala v pondělí, nadále přibývá nákaz koronavirem. Úřady se proto rozhodly lockdown rozšířit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Šanghaj rozšiřuje uzávěru. Infekce rostouVideo: Reuters

 
Článek

Správa bezmála 25milionového města už ve středu večer oznámila, že okamžitě uzavře některé čtvrti v západní části Šanghaje, kde měl být podle původních plánů lockdown vyhlášen až od pátku.

Foto: Foto ČTK/AP

Snaha obyvatel Šanghaje předzásobit se jídlem na období lockdownu prakticky vyprázdnila místní supermarkety.

Pravděpodobně také prodlouží lockdown ve většině finanční čtvrti Pchu-tung, kde měla uzávěra spolu s celou východní částí města skončit v pátek. V Pchu-tungu, kde žije 5,7 milionu lidí, bude moct otevřít pouze malá část rezidenčních a komerčních oblastí, které byly klasifikovány jako málo rizikové, napsala čínská média.

Když si člověk neudělá dostatečnou zásobu jídla, mohl by zpanikařit, pokud ho nepustí ven
šanghajská důchodkyně

Spí se také na pracovišti

Spolu se západní částí města, kde žije na 16 milionů lidí, tak bude od pátku většina Šang­haje v lockdownu. To přitom tamní úřady ještě před dvěma týdny výslovně vylučovaly vzhledem k důležitosti města pro čínskou ekonomiku. Hrubý domácí produkt Šanghaje dosáhl loni 4,32 bilionu jüanů (v přepočtu bezmála 15 bilionů korun), což jsou bezmála čtyři procenta celého čínského HDP.

Kvůli uzávěře už částečně či zcela pozastavily výrobu továrny automobilek Volkswagen, Tesla či Toyota. Po vzoru Šen-čenu, kde uzávěra skončila minulý týden, i šanghajské úřady ve snaze minimalizovat dopady lockdownu povolily vybraným firmám fungovat v režimu tzv. uzavřených okruhů. Vedení těchto společností proto požádalo zaměstnance, aby si na pracoviště vzali spací pytle a skládací lůžka či karimatky, aby zde mohli přespávat.

Dánsko, Maďarsko i Polsko. Evropské státy ruší cestovní restrikce

Cestování

V kancelářích dočasně spí i mnozí zaměstnanci bank či investičních firem v Pchu-tungu, prozradil stanici CNN nejmenovaný zdroj. Vybraní obchodníci či manažeři fondů za přespání na pracovišti dostávají navíc v přepočtu až sedm tisíc korun za noc. Někteří kvůli obavám z náhle vyhlášených lockdownů žijí ve svých kancelářích už od minulého týdne.

Zdravotnictví pod tlakem

Před uzávěrou se v mnohých částech Šanghaje tvořily fronty před supermarkety, odkud si obyvatelé odnášeli zboží do zásoby. Důchodkyně Süe Wen-jing ze západní části města, která se uzavře od pátku, se svěřila, že tento týden chodila na nákup každý den a pokaždé utratila v přepočtu na 2500 korun. „Je to vyčerpávající. Tyto pomeranče, které jsem zrovna koupila, mě přišly na 70 jüanů (bezmála 250 korun). Pokud to tak bude pokračovat, věci se tu vymknou kontrole,“ řekla. „Myslím ale, že nakoupené jídlo nazmar nepřijde. Když si člověk neudělá dostatečnou zásobu, mohl by zpanikařit, pokud ho nepustí ven,“ vysvětlila.

Lidé, kteří ještě neměli covid, nemají žádné přátele, prohlásil jihokorejský lékař

Koktejl

Kromě nedostatku určitých potravin a dalších nezbytností v některých částech města vytváří současná vlna koronaviru i obří tlak na zdravotnický systém. Sanitky nestíhají a někteří obyvatelé si na sociálních sítích postěžovali, že se kvůli uzávěrám nemohli dostavit na plánovanou dialýzu či chemoterapii.

Mnohé nemocnice už také kvůli přibývajícím nákazám pozastavily ambulantní péči a město horečně staví nové izolační struktury. Zprovozněna tak už byla část veletržního areálu na východě města, který po kompletaci poskytne 15 tisíc lůžek.

Úřady včera přiznaly, že se na současnou vlnu nákaz dostatečně nepřipravily. „Přijímáme vaši kritiku a pracujeme tvrdě na tom, abychom se zlepšili,“ omluvil se Ma Čchun-lej, představitel místní vlády.

Většina případů je bezpříznakových

Čínské úřady za včerejšek oznámily 8454 případů nákazy. Z tohoto čísla bylo příznakových 1803 případů, z nichž většina v provincii Ťi-lin na severovýchodě země.
Šanghaj včera odhalila 355 příznakových případů nákazy a 5298 asymptomatických infekcí.
Ve městě pokračuje plošné testování, při němž bylo od pondělka provedeno již 9,1 milionu testů. Zahájena byla i dezinfekce kancelářských budov, stavenišť, trhů a škol.

Reklama

Výběr článků

Načítám