Hlavní obsah

Rakousko bude rozdávat domácí testy na koronavirus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Rakousko v boji s pandemií koronaviru vsadilo na testování. Od 1. března by lidé v alpské zemi měli dostávat měsíčně pět domácích testů na koronavirus zdarma, píše server deníku krone.at. Zda na testy budou mít nárok i malé děti a další podmínky, kabinet sdělí během příštího týdne.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Antigenní testy. Ilustrační foto

Článek

„Jsme mezi zeměmi, které v Evropě nejvíce testují. Nyní nabízíme zadarmo domácí testy, které lze udělat pohodlně doma v obývacím pokoji, a mít jistotu,“ řekl kancléř Sebastian Kurz (ÖVP).

Lidé by se těmito testy měli sami překontrolovat například před setkáními s přáteli či seniory. Pro návštěvu kadeřníka, pedikúry či masáže nejsou vhodné, popřípadě nejsou uznávány, upozorňuje server krone.at.

Nechceme vakcínu druhé kategorie, bouří se ve vídeňských nemocnicích

Koronavirus

Ministr zdravotnictví Rudolf Anschober (Zelení) tvrdí, že jsou testy „nejdůležitější zábranou“ proti masivnímu šíření infekce. Domácí testy by měly usnadnit situaci seniorům, aby nemuseli podnikat cesty do laboratoři a testovacích center.

Mnoho seniorů v zemi je znepokojeno situací kolem očkování. „Je mi více než 90 let a čekám na očkování. Vláda už toho tolik slíbila, ale při tomto hlemýždím tempu si nemyslím, že se dočkám. Nemám ještě žádný termín na očkování,“ komentoval jeden ze seniorů situaci kolem vakcín.

Podle agentury Bloomberg dostalo ve zhruba devítimilionovém Rakousku vakcínu 387 tisíc lidí. Pro srovnání - v o málo lidnatějším Česku dostalo alespoň jednu dávku zhruba 450 tisíc lidí.

Tyrolsko je odstřiženo od okolního světa

Koronavirus

Za neděli přibylo v Rakousku 1225 nově potvrzených případů nákazy koronavirem. Na jednotkách intenzivní péče je momentálně 258 osob. Nákaza koronavirem má v Rakousku sestupnou tendenci. Momentálně je nakaženo 14 077 lidí, v nemocnicích se léčí 1311 nakažených.

Česko eviduje za neděli 2832 případů, nakažených je přes 100 tisíc. V nemocnici je 5553 infikovaných, ve vážném stavu je více než tisícovka z nich.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám