Hlavní obsah

První vakcína AstraZeneca dorazí zítra, očkování začne od pondělí

Právo, špf

Očkování by se mělo v příštích dnech rozšířit díky dodávkám od britsko-švédské firmy AstraZeneca. Prvních zhruba 20 tisíc dávek dorazí do Česka už zítra. Podle předběžných odhadů by se mohlo touto vakcínou, v pořadí už třetí schválenou, začít očkovat v pondělí.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Logo společnosti AstraZeneca

Článek

„Jsou to zatím stovky lahviček, tisíce dávek,“ upřesnil ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Kam zamíří většina vakcín, nechtělo ministerstvo upřesnit.

Celkem by mělo jít podle iRozhlasu v únoru o 170 tisíc vakcín, ale masivní očkování se nedá podle ministra očekávat dřív než v dubnu. „Větší počty dodávek AstraZeneca budou až v následujícím čase,“ doplnil Blatný.

Podezření na vedlejší účinky

Na AstraZeneku přitom pomýšlí i praktičtí lékaři. Podmínky pro uchování oxfordské vakcíny jsou podobné jako u přípravku od společnosti Moderna. Při dvou až osmi stupních vydrží látka v lednici až 30 dnů. U AstraZeneky je to dokonce rok. V obou případech je nutné dostat dvě dávky v rozestupu 28 dní. Slibovaná sobotní várka AstraZeneky ale zamíří jen do očkovacích míst.

AstraZeneca bude i pro lidi starší 65 let, počítá ministr Blatný

Koronavirus

V Česku jsou aktuálně přípravky od firem Pfizer/BioNTech a Moderna. Z celkových 310 340 vykázaných dávek k 3. únoru je podíl Pfizeru téměř 98 procent. Pod drobnohledem úřadů jsou jakékoliv nežádoucí účinky. Podezření na vedlejší účinky zaznamenal k úterku Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) u 332 lidí. Více než polovina z nich si stěžuje hlavně na horečku, zimnici, slabost nebo reakci u místa vpichu.

Další popisují únavu, bolest hlavy nebo svalů. SÚKL upozorňuje, že jde jen o podezření, projevy s očkováním souviset nemusí. „Všechna hlášení jsou pouhými podezřeními, nikoliv prokázanými nežádoucími účinky vakcín,“ uvádí ústav.

V Česku i seniorům 

Postoj k vakcíně od AstraZeneky není v Unii jednotný. Zatímco Česko trvá na tom, že přípravek nepředstavuje pro seniory riziko, sousední státy raději přistupují na věkovou hranici. „AstraZeneca je zaregistrována pro dospělé bez horního věkového omezení a my postupujeme stejně. Některé země zavedly omezení pro důchodce, ale ze studií nevyplývá, že by se vakcína nemohla použít pro lidi nad určitý věk,“ hájil české stanovisko Blatný.

Další země EU nedoporučují vakcínu AstraZeneca pro seniory

Evropa

Kvůli nedostatku dat, jež by účinek vakcíny potvrdila u pacientů nad 65 let, jsou některé státy zdrženlivější. Schválení AstraZeneky podle serveru Daily Mail dočasně odmítlo i Švýcarsko. Tamní zdravotnický úřad chce průkaznější data o bezpečném použití látky u zvlášť zranitelných skupin a seniorů.

Použití vakcíny s věkovým limitem do 65 let přijaly úřady ve Francii, Rakousku nebo v Polsku. Itálie ji doporučila jen pro pacienty mladší 55 let. Důvod je všude stejný – nedostatek dat o účinnosti vakcíny u starších lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám