Hlavní obsah

Při návratu z Řecka budou od pondělí nutné testy na koronavirus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cestovatelé, kteří se vrátí z Řecka, budou muset od pondělí předložit po návratu negativní test, nebo jít do karantény, oznámilo v pátek ministerstvo zahraničních věcí. Povinnost platí nejen pro Čechy, ale i pro cizince. Řecko se totiž ocitlo na cestovatelském semaforu v červené zóně.

Foto: Yorgos Karahalis, ČTK/AP

Athény

Článek

Naopak Lotyšsko se po týdnu vrátí do oranžového pásma se střední mírou rizika, kdy musí při cestování do ČR předložit negativní test na covid-19 pouze dlouhodobí zahraniční pracovníci.

Do oranžové se přesunou i některé oblasti jako španělské Kanárské ostrovy či portugalské Azory a Madeira.

Zelené jsou v semaforu země, které dostatečně testují a za poslední dva týdny v nich přibylo na 100 tisíc obyvatel méně než 25 nových případů covidu-19 a pozitivní byla méně než čtyři procenta testů. Z evropských zemí se to týká jen Vatikánu.

Počty nakažených v USA dál rostou, pacienti leží i v kaplích, jídelnách a garážích

Koronavirus

Střední míru rizika nákazy mají státy, kde je podíl pozitivních testů nad čtyři procenta a méně než 250 případů koronaviru na 100 tisíc obyvatel za poslední dva týdny.

Při cestování do ČR z těchto zemí musí předložit negativní test na covid-19 pouze dlouhodobí zahraniční pracovníci, ne však pendleři. Od pondělí budou do této skupiny řazeny Estonsko, Finsko, Norsko, Island, Dánsko, Lotyšsko a Irsko, Kanárské ostrovy, Azory a Madeira.

Skotsko se kvůli koronaviru uzavřelo zbytku Británie

Koronavirus

Vysokou míru rizika nákazy mají země, které mají podíl pozitivních testů nad čtyři procenta a víc než 250 případů koronaviru na 100 tisíc obyvatel za poslední dva týdny.

U „červených“ států platí povinnost nechat se otestovat při cestě zpět do Česka, testy musejí mít i cizinci přijíždějící do ČR. Nutné je též vyplnit formulář pro hygienickou stanici. Výjimku mají pendleři nebo žáci a studenti při pravidelné cestě do určité země.

Foto: Yorgos Karahalis, ČTK/AP

Atény

Reklama

Výběr článků

Načítám