Hlavní obsah

Praktiky zahlcuje papírování kolem covidu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koronavirové statistiky naznačují, že omikronová vlna ustupuje. V ordinacích praktických lékařů to však vidět není. Lékaři řeší denně desítky až stovku telefonátů, vypisují žádanky, očkují a léčí pacienty s covidem i s jinými nemocemi. Státu vyčítají, že jim v mnohém práci ztěžuje. Třeba nedostatečnou elektronizací a časově náročnou administrativou ke covidu. Uvítali by větší spolupráci s hygieniky i lepší komunikaci ministerstva směrem k veřejnosti.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

„Situace je dlouhodobě neudržitelná,“ řekla praktická lékařka a členka výboru Společnosti všeobecného lékařství Ludmila Bezdíčková.

„Obrovské množství naší pracovní i popracovní doby zabírá vyřizování administrativy. Nemáme tak dostatečný prostor na léčbu těch skutečně rizikových lidí,“ dodala.

Sto tisíc za dva týdny

Za poslední dva týdny praktici vystavili přes 100 tisíc neschopenek a víc než 405 tisíc žádanek na PCR test.

Rakousko zruší od 5. března protikoronavirová opatření

Koronavirus

Právě vypisování žádanek je podle praktiků složité a zabírá mnoho času.

Za celou pandemii podali ve svých ordinacích přes 2,7 mi­lionu z více než 17 milionů očkovacích dávek. V Česku je víc než 4000 ordinací praktických lékařů pro dospělé.

Bezdíčková upozornila, že zejména pro rizikové a seniorní skupiny má stále smysl nechat se přeočkovat posilující dávkou. Praktici současně upozorňují, že je potřeba začít s přípravou strategie na podzim, a varují před opakováním stejných chyb z loňska.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) minulý týden řekl, že se nyní počítá s postupným uzavíráním velkokapacitních očkovacích center, která by se mohla na podzim případně znovu otevřít, a s přesouváním očkování proti covidu do ordinací praktiků.

Očkovaným na jaře bez 3. dávky zčervenala Tečka

Domácí

„To samozřejmě možné je, ale čekali bychom od státu informaci, jak bude vakcinace probíhat, koho a kolika dávkami budeme očkovat, a pokud to má být sezonní věc, tak kolik máme na proočkování této skupiny času. Podle toho můžeme říct, zda na to máme kapacitu a jestli to půjde zrealizovat,“ namítl v úterý předseda sdružení praktiků Petr Šonka.

Největším limitem při klesajícím zájmu o vakcínu je podle něj velikost balení, kdy hrozí, že se některé dávky nespotřebují a budou se muset zlikvidovat.

Zapojení center cestovní medicíny

Ministerstvo zatím strategii očkování připravuje, na starosti ji má odbor hlavní hygieničky. Uvažuje se i o zapojení center, kde se očkuje proti tropickým nemocem. Zpravidla jsou součástí větších nemocnic. „Máme očkovací centra, kterých je asi 50, kde se očkuje proti tropickým nemocem, a tam bychom rádi, aby se standardním způsobem očkovalo taky proti covidu,“ řekl Válek.

Válek: Pokud poslanci nezvrátí senátní veto, požádám o nouzový stav na 14 dní

Domácí

Ačkoliv zájem o očkování klesá, má držení vakcinačního centra podle mluvčí Ústřední vojenské nemocnice Jitky Zinke stále význam. „Pokud by byl dlouhodobě zájem o očkování výrazně nízký, odpovídající kapacitním možnostem Centra očkování a cestovní medicíny, zvážili bychom přesun vakcinace do ‚centra‘ jako jednu z možných variant. V tuto chvíli však v zájmu efektivity pouze snižujeme personální obsazení očkovacího centra a upravili jsme jeho provozní dobu,“ přiblížila Právu.

Ve Sněmovně leží také zákon, který by mohl umožnit očkování nejen proti covidu také v ordinacích zubařů a v lékárnách.

Reklama

Výběr článků

Načítám