Hlavní obsah

Očkovaným na jaře bez 3. dávky zčervenala Tečka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidem, kteří se na jaře loňského roku nechali očkovat dvěma dávkami proti koronaviru, ovšem třetí už nikoliv, v úterý zčervenala aplikace Tečka. Týká se to těch, kteří se nechali naočkovat do začátku května 2021. Certifikát o očkování či prodělání nemoci už ovšem v Česku není například ke vstupu do restaurací či do kina potřeba.

Foto: Novinky

Aplikace Tečka měla problémy

Článek

Aplikace a informace o tom, zda je dotyčný očkovaný či prodělal nemoc covid-19 v posledním půl roce, může hrát roli při návštěvě zahraničí, kde je třeba ještě potvrzení ukazovat. Tito lidé také ztratí nárok na testování zdarma, očkovaní mají měsíčně nárok na pět testů. Týkat se jich bude také testování při návratu do Česka ze zahraničí.

Mapa cestovatele pro návrat Čechů končí, podmínky se mění

Domácí

Platnost certifikátu se dvěma dávkami byla loni neomezená, poté se zjistilo, že očkování nechrání tak dlouho, jak se předpokládalo, a platnost Tečky se bez posilující dávky zkrátila na devět měsíců. Původně to mělo být od 1. února, vláda Petra Fialy platnost ještě o 14 dní prodloužila.

Postupně bude tečka červenat dalším, kteří loni dostali dvě dávky vakcíny. Například čtyřicátníkům, kteří se nechávali očkovat v silné vlně zájmu v létě 2021, zčervená tečka v dubnu.

Anketa

Potřebujete certifikát o očkování, například kvůli cestám do zahraničí?
Ano
31,1 %
Ne
68,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3378 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám