Hlavní obsah

Polské restaurace zamávaly lockdownu

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Majitelé tisíců polských hotelů, restaurací, barů, jídelen, lyžařských středisek, fitness center, diskoték či nočních klubů odmítli dál respektovat vládní epidemiologická omezení a hromadně otevírají podniky zákazníkům.

Foto: Profimedia.cz

Jedna z otevřených restaurací v Krakově

Článek

„Pokud tak neučiníme, zbankrotujeme,“ opakují jeden po druhém.

Navzdory platnému lock­downu „přes 20 tisíc podni­katelů jen v oblasti gastronomie obnovilo v posledních dnech činnost“, řekl v úterý v TVN 24 Slawomir Grzyb, šéf Polské gastronomické komory (IGGP).

Zůstali bez pomoci  

„Nic jiného než otevřít tato zařízení nám nezbývalo. Nemáme z čeho platit nájem, elektřinu, sociální či zdravotní odvody, splácet úvěry, ale ani z čeho žít. Vláda kvůli koronaviru posílá miliony hlavně velkým firmám, ale na nás malé zapomněla. Pokud se sami nepokusíme o záchranu, zanikneme, my už nemáme co ztratit,“ postěžoval si Pawel Šliz, spolumajitel krakovské restaurace Wesoly Gary.

Strážníkům v Praze udali otevřenou hospodu. Sázkařům byla zima, brání se provozní

Krimi

„Zaměstnáváme 40 lidí, pro které nemáme od 24. října loňského roku žádnou práci, protože jsme kvůli koronaviru museli zavřít provoz. Uplynulý měsíc nebylo dne, aby nepřišel někdo s pláčem, že už nemá na nájemné, inkaso, dětem na oblečení. Nechci mít osud žádného z nich na svědomí, proto i přes zákaz jsem podnik otevřel,“ vysvětlil Gerard Wolski, majitel restaurace Góraleczka v tatranské obci Gubalówka.

„Bohužel, jako tisíce jiných, ani my jsme nedostali od vlády žádnou pomoc ani podporu, a proto už dál nemůžeme čekat,“ dodal.

Turnaje v šachu jako záminka

Část majitelů hotelů a penzionů, hlavně ve velkých městech jako Varšava, Katovice, Vratislav, Štětín, Lodž či v přímořských rekreačních zařízeních, se pokouší zákazy obejít.

„Skrývají se za vymyšlené akce, například že lidé nekonzumují, ale testují jídlo, pivo nebo alkohol a na nářadí ve fitness centrech necvičí, ale také je pouze testují, zda jsou vyhovující. Nebo se tady několik dnů koná místní šampionát v šachu,“ upozornil portál natemat.pl.

Jako by za rok vymřelo město. Polsko trápí drastický demografický pád

Koronavirus

Před pár dny tak policie napočítala v hotelu ve Wladyslawowě u Gdaňsku tři stovky „příznivců královské hry“, ale vzápětí se ukázalo, že mnozí z nich o ní nemají ani ponětí.

Ministr zdravotnictví Adam Niedzielski mezitím jen bez­radně kroutí hlavou a tvrdí, že z „epidemiologického hlediska je nepochopitelné, co se nyní děje“. Nezodpovědní lidé podle něj vědomě ohrožují zdraví a tisíce životů a vláda nemá kam ustoupit.

Veřejnost je pro otevření
Otevření gastronomických, ale i jiných zařízení, v nichž vláda kvůli koronaviru zakázala provoz, podporuje 69,9 procenta Poláků.
Prokázal to průzkum agentury IBRiS.
Policie jen o uplynulém víkendu uskutečnila kontrolu v 8107 hotelích, restauracích a barech, které porušují lockdown.
Polská vláda ve čtvrtek prodloužila uzavření hotelů, restaurací apod. do 14. února.

Anketa

Jak nesete zavřené restaurace?
Hrozně
55,4 %
Vlastně už jsem si zvykl/zvykla.
5,9 %
Nevadí mi to
38,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 20673 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám